Gemeente Hoogeveen

15 mei 2007
Hoogeveen zoekt financiële ruimte voor vernieuwing Het college van B&W van Hoogeveen stellen de gemeenteraad voor zo veel mogelijk armslag te vinden voor nieuwe impulsen. Dit staat in de Voorjaarsnota, die de gemeentelijke plannen voor 2008 tot en met 2011 laat zien. Onder de resultaten die het college wil boeken is (vanaf 2008) de uitwerking van de fysieke Structuurvisie, met name de aanpak van het stationsgebied en het opknappen van bedrijventerrein De Wieken en het Bentinckspark.

Door bestaande activiteiten tegen het licht te houden, verwacht het college jaarlijks ca. ⬠1 miljoen vrij te maken voor nieuwe impulsen. Deze impulsen hebben te maken met vier themaâs waar het college de nadruk op legt. Dit zijn werkzaamheid en participatie, talentontwikkeling, aantrekkelijker stad en dorpen, en partnerschap. Daarbij wil het college beloftes scherp nakomen.

Station

Een nieuw Park & Ride terrein (2008) aan de noordkant van het station gaat gepaard met een nieuwe aansluiting op de Toldijk en een verlenging van de perrontunnel. Een vervolgstap in dit gebied is het opknappen van het stationsplein (2009).

Centrum

De herinrichting van de Schutstraat (2009) is een van de projecten die uit de Ontwikkelingsvisie Stadscentrum komen. Deze visie is in 2008 klaar. Andere projecten hieruit zijn de herinrichting van de Hoofdstraat-noord (2008) en een aanpak van de entree A28/Schutstraat.

Verkeer

Qua verkeer en vervoer komen er meer ingrepen. De fietsbruggen over de Hoogeveensche Vaart bij Krakeel/Coevorderstraatweg en de Arend/Langedijk zijn gepland in 2008. De Carstenstraat wordt ingericht als binnenringweg (2008), en de Stephensonstraat wordt ontlast van doorgaand verkeer door de aanleg van een nieuwe weg langs het vliegveld (na 2008).

Bentinckspark

De ontwikkelingstrategie voor het Bentinckspark is gereed. De gemeente koerst aan op de start van de uitvoering in 2008. Samen met de sportvereningingen, onderwijsinstellingen en marktpartijen wordt gewerkt aan een modern sportpark met regionale uitstraling. Voor 2008 stelt het college voor ⬠2 miljoen te reserveren voor investeringen.

Andere plannen

Behalve zichtbare investeringen in de gemeente zijn er ook andere opvallende plannen. Er komt een leesbevorderingstraject voor ouders en kinderen die met leesachterstanden kampen. Voor ouders met kinderen die in armoede leven komt een proef om de spiraal te doorbreken. Een grote groep ondernemers in Hoogeveen krijgt te maken met een verbeterde dienstverlening in de persoon van een vaste accountmanager. Daarnaast wordt dit jaar een milieubeleidsplan gemaakt. Belangrijk punt hierin is het terugdringen van CO2. In 2008 is een onderzoek nodig naar de mogelijkheden van een CO2-neutraal Hoogeveen in 2020. Verder beslist de raad dit jaar over het gewenste niveau van het onderhoud in het openbaar gebied.

Rendo

De gemeente verkocht vorig jaar haar aandelen Rendo Energie. Dit leverde ⬠22,2 miljoen op. Het college wil met het geld de verminderde Rendo-dividend-uitkering opvangen. Ook is het voorstel met het geld diverse afschrijvingen te versnellen en zo geld beschikbaar te stellen voor de uitvoering van de (fysieke) Structuurvisie.

Behandeling in de raad

De jaarlijkse Voorjaarsnota beschrijft het beleid in grote lijnen voor de komende vier jaren. Dit gebeurt op basis van elf programmaâs, zoals Hoogeveen Werkt en Hoogeveen Ontwikkelt. De plannen en de planning in de nota zijn nog voorlopig. De nota is uitgangspunt voor de jaarlijkse meerjarenbegroting, die de raad in het najaar vaststelt. De behandeling van de Voorjaarsnota in de gemeenteraad is op 7 juni 2007 (meningvormen) en op 21 juni 2007 (besluit).