Vereniging Milieudefensie

Milieuorganisaties over Economische Visie Woerden

'Nieuw bedrijventerrein niet nodig'

Amsterdam, 15 mei 2007 - Wanneer de mogelijkheden op bestaande bedrijventerreinen in de gemeente Woerden volledig worden benut, is een nieuw regionaal bedrijventerrein niet nodig. Het landelijk gebied bij Woerden, midden in het Groene Hart, blijft zo gespaard. Die conclusie trekken Milieudefensie, de Natuur en Milieufederatie Utrecht, stichting Groene Buffer en stichting Groene Hart uit de 'Reactie Economische Visie Woerden' die vandaag is overhandigd aan de verantwoordelijke wethouder Van der Heijde.

Volgens de gemeentelijke Economische Visie Woerden moet er een nieuw bedrijventerrein aangelegd worden in het landelijk gebied bij Woerden. De milieuorganisaties zijn tegen de aanleg van dit bedrijventerrein. Daarom hebben ze het onderzoeksbureau STOGO onderzoek+advies gevraagd om de uitgangspunten van de gemeentelijke visie en van het onderliggende rapport van adviesbureau BRO kritisch te belichten.

STOGO concludeert dat de Economische Visie Woerden een betere basis biedt voor een besluit over het regionale bedrijventerrein Woerden dan de provinciale visie uit 2005. Waar de provincie nog uitging van hoge economische groei en een forse groei van de voorraad bedrijventerreinen kiest de gemeente voor beheerste economische groei. Bovendien wil zij inzetten op zorgvuldig ruimtegebruik.

Maar omdat dit principe van zorgvuldig ruimtegebruik niet voldoende wordt uitgewerkt, kan er volgens STOGO op basis van deze visie geen besluit over nut een noodzaak van een nieuw bedrijventerrein worden genomen. Zo is er onvoldoende gekeken naar de mogelijkheden om bestaande bedrijventerreinen te herstructureren, terwijl er in totaal ruim honderd hectare bedrijventerrein in Woerden is verouderd. Verder bepleit STOGO te kijken naar de ontwikkeling van kleinschalige werkmilieu's in plaats van alleen maar te denken in termen van een aaneengesloten bedrijventerrein.

De milieuorganisaties vinden dat de gemeente Woerden nu eerst werk moet maken van herstructurering en mengen van wonen en werken. Als er dan nog een tekort is kan deze vraag worden opgevangen in de regio Utrecht-West buiten het Groene Hart. "Een nieuw bedrijventerrein in de open ruimte van dit nationale landschap is dan niet nodig", aldus Willem Verhaak, campagneleider ruimte en landschap van Milieudefensie. STOGO rapport: Reactie op de Economische Visie Woerden (pdf)