NU'91

NU-Check 2007: Blijven werken in de zorg steeds minder aantrekkelijk door budgetkrapte

15-5-2007

Het levensfasebeleid voor het personeel in de zorg is vrijwel niet te realiseren door financiële krapte in de sector. Voor de huidige ervaren verpleegkundigen, verzorgenden en thuiszorgprofessionals willen de werkgevers vanwege de personeelstekorten het werk aantrekkelijker maken om hen te behouden. En dat gaat moeizaam. Bovendien stagneert de instroom van jong personeel in de zorg en zijn nieuwe werknemers nog onvoldoende competent waardoor de oudere en ervaren verpleegkundigen en verzorgenden roofbouw op zichzelf plegen. Tevens wordt het beroep niet aantrekkelijker door de toename van de administratieve werkzaamheden.

Dit blijkt uit de eerste NU-Check 2007 van NU91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden bij een rondgang langs directies en management in ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, GGZ-instellingen en de thuiszorg.

Als het imago van werken in de zorg NU niet snel verbetert dan voorzien de zorginstellingen immense problemen voor de kwaliteit van de zorg in ons land. De huidige zorgprofessionals moeten we koesteren. We willen levensfasebeleid zo goed mogelijk regelen door in ervaren krachten te blijven investeren. In de arbeidsvoorwaarden, in persoonlijke ontwikkeling en door meer fulltime banen aan te bieden. Door de gebrekkige instroom van nieuw personeel is het gat tussen jonge verpleegkundigen en de meer ervaren collegas te groot geworden. Daardoor komt de kwaliteit van het werk in gevaar, zo verklaren diverse directeuren en voorzitters van raden van bestuur van de zorginstellingen.

Voorts pleiten de zorginstellingen er voor om meer mogelijkheden te krijgen zorg te weigeren als de veiligheid van het personeel in het geding is. De leiding van verschillende zorginstellingen beklaagt zich verder over de ontoereikende aandacht in de opleidingen voor de omgang met lastige patiënten en cliënten.
De sector blijft zich tevens zorgen maken over het negatieve imago van het werken in de zorg. Verschillende directies pleiten er dan ook voor dit probleem met verschillende partijen aan te pakken. De vakorganisaties worden hiertoe opgeroepen, de werkgevers zelf maar zeker ook de overheid. Werken in de zorg doe je uit zingeving. We moeten met zn allen laten zien dat mensen met een hart hard werken voor anderen die zorg nodig hebben.

NU'91 is blij verrast met het inzicht van de werkgevers uit het veld dat zij moeten investeren in alle levensfasen van de werknemers. Maar aan de onderhandelingstafel blijkt keer op keer dat werkgevers de financiën niet hebben om te investeren en werknemers kunnen niet meer inleveren. NU'91 wil dan ook dit probleem hoog op de politieke agenda te zetten.