Unie KBO wil onderzoek naar oudere onverzekerden

15.05.2007 / 15:30 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Unie kbo

Unie kbo

Unie KBO wil onderzoek naar oudere onverzekerden

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat op dit moment ruim 31.000 mensen vanaf 55 jaar onverzekerd zijn. Binnen deze groep is de leeftijdscategorie 55 tot 65 jaar met 17.400 onverzekerden ruim vertegenwoordigd. De Unie KBO, met 310.000 leden de grootste ouderenorganisatie in ons land, pleit voor nader onderzoek naar de oorzaak van het aantal oudere onverzekerden.

Ouderen zijn doorgaans meer dan gemiddelde zorggebruikers. Een goede zorgverzekering is dan ook van het grootste belang. De Unie KBO wil graag weten om welke redenen ouderen geen zorgverzekering afsluiten. Ze doet daarom een dringend beroep op de overheid om dit onderzoek snel uit te voeren. Mocht vervolgens uit de uitkomsten blijken dat er extra voorlichting over het afsluiten van een verzekering én het aanvragen van een zorgtoeslag nodig is, dan zal de Unie KBO hieraan zeker een bijdrage leveren.

Tevens vraagt de Unie KBO aandacht voor de groep potentieel onverzekerden. Vanaf 1 juli dreigen ruim 240.000 mensen met een betalingsachterstand van minimaal een half jaar, onverzekerd te raken, als gevolg van royement door hun verzekeraar. Mensen onverzekerd rond laten lopen levert alleen maar problemen op. De Unie KBO zou dan ook graag zien dat er nu al wordt nagedacht over schuldensanering.


------