Senternovem


15-05-2007 | Dutchdam krijgt voet aan de grond

Dutchdam, een uitklapbare waterkering, krijgt op meerdere manieren voet aan de grond. Na realisering van waterkeringen in Dublin, Ierland (zie foto), staan ook projecten in Nederland op touw en wordt momenteel de eerste Dutchdam Delta geïnstalleerd in Lismore, Australië. De inklapbare waterkering heeft ook een plaats gekregen op de Milieulijst 2007 van de MIA\Vamil regeling, waardoor hij met fiscaal voordeel is aan te schaffen. Bovendien zijn twee types van de Dutchdam, de duplo en de delta, tot eind mei te bewonderen in het Mobilion van Rijkswaterstaat in Utrecht.

In het Mobilion loopt een thematentoonstelling "Paraat voor het klimaat". Tevens draait daar een filmpje van de aanvaringstesten met de Dutchdam onder de titel "The convenient Truth" en een animatiefilmpje dat de werkwijze laat zien.

De Dutchdam kan als het nodig is (bij dreigend hoogwater of bij calamiteiten) snel en makkelijk uitgeklapt worden en ligt anders ingeklapt verzonken in de kade of dijk, waar er gewoon over gereden en gelopen kan worden.

Vanwege de milieuvoordelen heeft de Dutchdam in 2000 subsidie gekregen vanuit het SenterNovem programma Milieu & Technologie. De dam voorkomt bij dreigende overstroming namelijk veel schade aan woningen, bedrijfsterreinen, apparatuur, grondstoffen en/of natuurgebieden, voorkomt de verspreiding van opgeslagen chemicaliën en kan een belangrijke rol spelen in het watermanagement.
Diezelfde milieuvoordelen zorgden voor een plaats op de MIA\Vamil- milieulijst (B6094).

Het was destijds het eerste Technologie in de Markt-project (TeMa) van deze regeling. Dit programma-onderdeel is bedoeld om innovaties met een milieuvoordeel beter te laten landen in de markt, door (niet-technische) kansen en belemmeringen voor de marktintroductie te onderzoeken. Met de subsidie heeft Dutchdam o.a. afspraken kunnen maken met diverse partijen over samenwerking, productie en opname van de Dutchdam in bestekken. In Dublin is de eerste Dutchdam ondertussen geplaatst aan de oevers van de rivier de Liffey (zie foto) en heeft tijdens recent hoogwater haar eerste echte vuurproef met glans doorstaan.

De Dutchdam heeft diverse prijzen gewonnen: in 2004 de Nederlandse Designprijs en in 2006 het Ei van Columbus in de categorie Duurzaam product of dienst.

In de projectendatabase van M&T vindt u een recent artikel met foto's over de tot stand koming en laatste ontwikkelingen van de Dutchdam. De Dutchdam staat ook als voorbeeld in de brochure `Succesvol duurzaam innoveren' van het programma Milieu & Technologie (gratis te bestellen o.v.v. 3MT-04.03).

Meer informatie

Dutchdam
Artikel "Dutchdam: the standby temporary flood barrier" [doc, 3,94 Mb]