Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T
Datum: 15 mei 2007

Judobond richt Nationale Judo League op

De Nederlandse judobond (JBN) start in het najaar met een judocompetitie, de Nationale Judo League (NJL). De landelijke competitie is bestemd voor clubteams, voor heren en dames.

De NJL bestaat uit vier competitieronden voor clubteams in een hoofd-, eerste- en tweede klasse. Tijdens de eerste drie wedstrijddagen wordt er in de eerste en tweede klasse gestreden om het kampioenschap en promotie naar een hogere klasse. In de hoofdklasse wordt gestreden om een plek in de finaleronde.

De finaleronde organiseert de JBN samen met de Gemeente Nijmegen. In Concertgebouw de Vereeniging strijden de vier beste dames- en herenteams uit de hoofdklasse om de landstitel voor clubteams. Het kampioenschap wordt beslist op zaterdag 22 december. De voorronden vinden plaats begin september, half oktober en half november.

Met het totstandkomen van de Nationale Judo League kent Nederland eindelijk zijn eigen judocompetitie. "Voor een sport waarin vele Olympische medailles worden behaald en een bond die bekend staat om het organiseren van goede evenementen was de tijd rijp voor een dergelijk initiatief. De JBN wil het judo zo binnen de landsgrenzen structureel op een hoog niveau brengen", aldus Event manager Mark Stokmans. De JBN voltooid hiermee de vernieuwing van haar zogenaamde "Top 4 evenementen".

In een eerder stadium werden beide individuele NK's al veranderd van opzet door minder deelnemers, een korter programma en een kwalificatietoernooi te implementeren. Het jaarlijkse internationale toernooi dat de bond organiseert werd dit jaar al door de Europese bond opgewaardeerd tot een Super World Cup. Hiermee organiseert de JBN eind september een groot Olympisch kwalificatietoernooi. Tevens mag de judobond in 2009 het WK judo organiseren. De NJL staat voor de modernisering van de nationale kampioenschappen voor clubteams.

De indeling van de poules in 2007-2008 is gebaseerd op de resultaten van het NK teams in januari 2007.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Wouter Koeman, 06 24 91 04 93, w.koeman@jbn.nl