Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 15 mei 2007

2007/13345 Schakelklassen in het basisonderwijs, invulling GSB III - doelstelling onderwijsachterstanden Vanaf volgend schooljaar zijn er op tien Heerlense basisscholen schakelklassen voor kinderen in het basisonderwijs die door omstandigheden een taalachterstand hebben opgelopen. In de schakelklas wordt hun taalontwikkeling op niveau gebracht, zodat ze weer mee kunnen in een reguliere klas. Taal vormt een belangrijke basis voor goede prestaties op school.

Schakelklassen maken deel uit van het landelijke Onderwijs Achterstanden Beleid. Ze worden dit jaar landelijk ingevoerd, nadat een pilot vorig jaar aantoonde dat de schakelklas een succesvol instrument was in de bestrijding van taalachterstanden. De Heerlense basisscholen De Vlieger en Broederschool namen deel aan deze pilot.

De gemeente Heerlen was met het ministerie overeengekomen minimaal vijf schakelklassen te realiseren. Heerlense basisscholen hebben echter zo positief gereageerd op een oproep van de gemeente, dat er nu tien van start gaan. Gemeente en scholen nemen elke een deel van de kosten voor hun rekening. De scholen richten zich niet uitsluitend op de kinderen. Ze gaan ook de ouders betrekken bij de taalontwikkeling van hun kind. De gemeente wil deze aanpak laten uitgroeien tot arrangementen voor school, kind en ouder. Die moeten ertoe leiden dat ouders ook in de thuissituatie hun kinderen kunnen begeleiden bij de taalontwikkeling.

De schakelklassen sluiten aan op de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) in peuterspeelzalen en basisscholen voor 3- tot 6-jarigen. Ook binnen VVE worden achterstanden opgespoord en bestreden. De Heerlense basisscholen die volgend jaar een schakelklas starten, zijn: De Schakel, 't Pannesjop, Broederschool, St. Paulus, De Vlieger, De Piramide in Zeswegen, De Piramide in Rennemig, Theo Thijssen, Hoensbroeck - locatie De Dem en De Griffel.

Aanleg zuidelijk tracé Binnenring verloopt voorspoedig (zie ook persbericht)
Het gaat goed met de aanleg van de Binnenring. De rotondes bij de Hofstraat en achter Van Well & Goerke zijn klaar, het gedeelte van de weg tussen de Hofstraat en de Kerkraderweg is af én de Euregioweg is deels voorzien van nieuw asfalt. Morgen, woensdag 16 mei, wordt de rotonde Hofstraat-Euregioweg opengesteld voor het verkeer en begin volgende week de rest van het eerste deel van de Binnenring - vanaf de stadsautoweg tot aan Landgraaf. Kerkrade en Landgraaf én ook belangrijke toeristische trekpleisters waaronder Pinkpop zijn vanaf dat moment via de Binnenring Parkstad Limburg bereikbaar, zowel vanuit de stadsautoweg als vanuit de Kerkraderweg in Heerlen. Bovendien zijn er vanaf dat moment voor het zuidelijke gedeelte van de ring nagenoeg geen omleidingen meer nodig.


---- --