Ingezonden persbericht


PERSBERICHT: Online petitie: Buma/Stemra moet artiesten de ruimte geven!

Bijna anderhalf jaar geleden beloofde de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra, op Noorderslag 2006, muzikanten en componisten meer zeggenschap over hun eigen werk te verlenen. Tot op heden is Buma/Stemra deze belofte nog altijd niet nagekomen. Tijd voor een herinnering aan deze belofte in de vorm van een online petitie, gestart door online muziekplatforms Lopend Vuur, Simuze, MusicFromNL en indielabel RaRa Records.

Als lid van Buma/Stemra ben je verplicht je exploitatierechten volledig en exclusief over te dragen aan Buma/Stemra. Aangezien Buma/Stemra een wettelijk monopolie heeft op het beheren van auteursrecht voor muziek, laat dit weinig keus over aan de artiesten die de door muziekgebruikers aan Buma/Stemra betaalde gelden willen kunnen ontvangen. "Het is een kwestie van slikken of stikken. Met name voor relatief onbekende muzikanten is het zo erg moeilijk om aandacht te krijgen voor hun muziek.", Aldus Ard Boer, één van de initiatiefnemers van de petitie.

"Veel artiesten willen (een deel van) hun muziek gratis ter beschikking stellen aan derden, bijvoorbeeld voor promotionele doeleinden, in de vorm van podcasts of gratis downloads. Zo staan er op Simuze bijna 1200 nummers online van artiesten die dit graag doen. Helaas mogen Buma/Stemra leden hieraan niet aan deelnemen vanwege hun contract met Buma/Stemra", stelt Bjorn Wijers van Simuze.

Arjen van der Straaten van MusicFromNL, dat eerder succesvol actie voerde tegen de invoering van de artiestenregeling en waar ruim 5.000 artiesten uit Nederland hun eigen muziekprofiel beheren, verwoordt de problemen als volgt: "De huidige werkwijze van Buma/Stemra is achterhaald. Het belemmert niet alleen de ontwikkeling van muziektalent uit Nederland dat zich online wil promoten, maar ook de toekomst van professionele muzikanten die hun groeikansen beperkt zien."

In de VS is het al wel mogelijk om werken onder verschillende licenties te beheren. De online muziekplatforms Lopend Vuur, Simuze en MusicFromNL en het indielabel Rara Records roepen het bestuur van Buma/Stemra middels een petitie op dit voorbeeld te volgen en werk te maken van het flexibiliseren van de auteursrechten voor de aangesloten artiesten.

Je vindt de petitie op: http://www.musicfrom.nl/bumawakeup. Je stem uitbrengen kan tot en met zondag 1 juli 2007, waarna de petitie aangeboden wordt aan Buma/Stemra.

** NOOT VOOR REDACTIE