Nieuw-Vlaamse Alliantie


België ondermijnt Vlaams sportbeleid (15/05/07)

De Nationale Loterij trekt 1,8 miljoen euro uit voor het Belgisch jeugdvoetbal. Op die wijze haalt Bruno Tuybens, nochtans kartelgenoot van Vlaams minister van Sport Bert Anciaux, het Vlaams beleid volledig onderuit.

De Vlaamse overheid nam immers de beslissing om enkel subsidies toe te kennen aan de sportfederaties die erkend zijn. Om in aanmerking te komen voor erkenning, dienen de sportclubs hun eigen structuur aangepast te hebben aan de federale staatsstructuur. Concreet wil dit zeggen dat federaties die weigeren een splitsing van de nationale werking door te voeren, niet op subsidies van de Vlaamse overheid kunnen rekenen. De Belgische Voetbalbond (KBVB) is een van de weinige bonden die nog steeds weigert haar structuur aan te passen aan de federale staatsstructuur. Consequent vasthoudend aan haar standpunt, verstrekt de Vlaamse overheid dan ook geen steun aan de KBVB. Hiermee hield de Vlaamse overheid reeds jaren een stok achter de deur om de KBVB alsnog te verplichten zich te conformeren. Door de zeer aanzienlijke steun van de Nationale Loterij voor het Belgisch jeugdvoetbal, beloont Tuybens de manifeste onwil van de KBVB.

Met haar steun aan het jeugdvoetbal begeeft de federale overheid zich op het domein van een gemeenschapsmaterie. Dit op zich is reeds laakbaar. Dat deze subsidie dan nog eens moet dienen om het beleid van de Vlaamse regering te ondergraven, maakt deze sponsoring helemaal absurd en ontoelaatbaar.

Auteur:
Vlaams parlementslid
Kris Van Dijck

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be