Gerechtelijke organisatie

Rechtspraak handhaaft doorlooptijden ondanks stijgend aantal rechtszaken

Den Haag, dinsdag 15 mei 2007 - De Rechtspraak heeft vorig jaar ongeveer evenveel zaken afgehandeld (1.752.420) als er zijn ingestroomd (1.764.760). De doorlooptijden zijn over de gehele linie vrijwel gelijk gebleven. Als de groei van 2 procent van de afgelopen jaren zich dit jaar doorzet, dan zal het aantal rechtszaken in 2007 voor het eerst boven de 1,8 miljoen uitkomen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Rechtspraak over 2006, dat vanmiddag door de Raad voor de rechtspraak is gepresenteerd.

Productie in de sectoren
De totale hoeveelheid aangebrachte zaken op bestuursrechtelijk gebied, inclusief de hoger beroepen, nam met 8 procent sterk toe. Belastingzaken, vreemdelingenzaken en bijstandszaken vormden de sterkste groeiers. De omvang van afgehandelde zaken bleef op hetzelfde niveau als in 2005, en vertoonde daarmee een geringere groei dan de instroom te zien gaf.
De hoeveelheid afgehandelde procedures voor de kantonsector als geheel steeg licht (+1%) ten opzichte van 2005. Dit was voldoende om over het geheel genomen de instroom te verwerken.
De hoeveelheid afgehandelde zaken bij de sectoren civiel van de rechtbanken nam in 2006 in geringe mate (+1%) toe. Er zijn circa 1 procent minder procedures afgehandeld dan er gestart zijn; de voorraden in deze sector zijn dus licht toegenomen. De gerechtshoven hebben in 2006 veel meer (11%) civiele zaken afgedaan dan in 2005. Bij de strafsectoren van de rechtbanken en de gerechtshoven werden in totaal iets meer zaken (1%) afgehandeld dan in 2005.

Algemene ontwikkelingen
Twee commissies hebben in 2006 de Rechtspraak onderzocht: de commissie Deetman en de commissie Meijerink. Hun conclusies: in de afgelopen vijf jaar is het beheer van de rechterlijke macht gemoderniseerd en zijn de achterstanden goeddeels weggewerkt. Onder dit alles heeft de kwaliteit van de rechtspraak niet geleden, al is zij wel onder druk komen te staan. Klantwaarderingsonderzoeken wijzen uit dat burgers en professionele procespartijen in grote lijnen tevreden zijn over het functioneren van de rechtspraak.
De cliënt blijkt tevreden over de rechtspraak, maar de medewerkers van de gerechten minder. De werkdruk wordt als onverminderd hoog ervaren. Een toenemend aantal medewerkers vindt dat de tijd ontbreekt om de kwaliteit die zij vanuit hun professionaliteit noodzakelijk achten, te realiseren. Aan dit signaal kan niet zomaar voorbij worden gegaan. In 2006 is daarom aan verschillende kwaliteitsbevorderende maatregelen gewerkt. Uitgangspunt daarbij was: meer aandacht voor zaken die meer aandacht behoeven, en meer scholing en bijscholing van rechters en andere medewerkers, zodat zij in staat zijn om de juiste aandacht aan een zaak te geven. In navolging van de notitie `In belang van goede strafrechtspraak', is gestart met het Programma strafsector 2010. Dit programma beoogt een verdergaande impuls te geven aan de verbetering van de balans tussen kwantiteit en kwaliteit in de strafrechtspraak. Belangrijkste aandachtspunten van het programma zijn de deskundigheidsbevordering en de verbetering van de bewijs- en strafmotivering in een uitspraak.
De inspanningen op het gebied van kwaliteit zullen in 2007 onverminderd worden voortgezet. De financiële afspraken met de Minister van Justitie stellen de Rechtspraak in staat om de kwaliteit ook in de toekomst op peil te houden en daar waar nodig te verbeteren.

Kengetallen per gerecht
Het jaarverslag van de Rechtspraak gaat dit jaar voor het eerst vergezeld van een publieke verantwoording per gerecht, de zogenoemde Kengetallen Gerechten. De kengetallen hebben betrekking op personeel, kwaliteit, productie en financiën. De samenleving wordt hiermee een kwantitatief inzicht geboden in het functioneren van de rechtspraak op lokaal niveau. De ontwikkeling van kengetallen past in het algemene streven van de organisatie om politiek en samenleving actief inzicht te geven in het functioneren van de Rechtspraak. Hierbij past wel de kanttekening dat kwantitatieve gegevens slechts een gedeeltelijk beeld kunnen schetsen van de rechtspraak.

Einde bericht

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 15 mei 2007 Naar boven