Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk 15 mei 2007 VO/B&B/2007/15333

Onderwerp
Toetsingskaders stichting en verplaatsing van vo- scholen


1. Inleiding
Jaarlijks wordt de Kamer op de hoogte gesteld van de hoofdlijnen van de voorgenomen wijzigingen in de toetsingskaders voor de stichting en verplaatsing van scholen (en vbo-afdelingen) voor het voortgezet onderwijs. Ik ben voornemens om de wijzigingen in de betreffende beleidsregel voor het komende schooljaar tot het hoogstnoodzakelijke te beperken, in afwachting van de nieuwe wetgeving waarover ik u in mijn brief van 3 april 2007 met kenmerk VO/B&B/2007/10718 heb ingelicht.


2. Criteria voor omzetting, verplaatsing e.d. en voor stichting De criteria voor omzetting, verplaatsing e.d. worden niet gewijzigd. Als enige wijziging in de criteria voor de stichting voor het schooljaar 2007-2008 stel ik u voor het onderdeel "Nieuw voor oud-beleid" te schrappen. De regionale arrangementen voorzien immers in dezelfde- en zelfs ruimere- mogelijkheden om nieuwe vbo-afdelingen aan te bieden als met het nieuw voor oud-beleid beoogd werd.


3.Criteria voor regionale arrangementen
De regionale arrangementen hebben een grote vlucht genomen. In 2006 en 2007 is het aantal aanvragen voor regionale arrangementen vervijfvoudigd ten opzichte van de daaraan voorafgaande jaren. De grote toename van de regionale arrangementen brengt met zich mee dat de behandelingstermijn van de aanvragen tussen 1 maart en 1 augustus van een jaar onder steeds grotere druk komt te staan.
Voorts acht ik het wenselijk om de criteria voor het verkrijgen van toestemming voor de intersectorale programma's beter aan te laten sluiten bij de regelgeving voor de intrasectorale programma's. Dit leidt ertoe dat ik voorstel de volgende wijzigingen aan te brengen in de regeling regionale arrangementen voor het schooljaar 2007-2008:
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2


1. De uiterste inzenddatum van een regionaal arrangement met consequenties voor het onderwijsaanbod op 1 augustus 2008 wordt vervroegd van 1 maart 2008 naar 1 januari 2008;
2. De toestemming voor het aanbieden van een intersectoraal programma (en het nieuwe intrasectorale programma techniek breed) in de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg wordt verleend op basis van vereiste onderliggende afdelingen per vestiging van de school of scholengemeenschap (thans gaat de regeling uit van toestemming op basis van de onderliggende afdelingen op schoolniveau);

3. Als voorwaarde voor het verkrijgen van toestemming voor een intersectoraal programma op de betreffende vestiging geldt onder meer de toestemming voor het aanbieden van afdelingen in tenminste twee van de sectoren Techniek, Economie en Zorg en Welzijn (in plaats van nu één afdeling in één of meer sectoren);

4. Voor het verkrijgen van toestemming voor een of meer uitstroomvarianten van het vbo-programma `Intersectoraal' geldt als voorwaarde dat er toestemming is voor het aanbieden van de corresponderende sector of sectoren op de betreffende vestiging van de school of scholengemeenschap (thans niet geregeld).
Met de invoering van bovenstaande wijzigingen sluit de systematiek in de regelgeving voor intersectorale programma's en intrasectorale programma's volledig op elkaar aan. Dit verheldert de regelgeving.


4. Overleg
Met de organisaties voor besturen en management is over de bovengenoemde wijzigingen in de toetsingskaders voor stichting en verplaatsing van de vo-scholen overleg gevoerd en overeenstemming bereikt.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart