Ingezonden persbericht


Amsterdam, 15 mei 2007
2007/036/JS

Begeleiding moslimpatiënten in laatste levensfase wint verpleegkundeprijs VUmc 2007

'Kleur bekennen', een project gericht op de begeleiding van moslimpatiënten in de laatste levensfase, heeft dit jaar de Vrouwen VU Hulp verpleegkundeprijs VUmc gewonnen. Gerdiene van Rinsum ontwikkelde informatiemateriaal over de rituelen en gebruiken van moslims rond de laatste levensfase. De informatie is bedoeld voor verpleegkundigen tijdens de begeleiding van patiënten en hun familie in deze periode. Door deze prijs kan het project nu worden uitgebreid en ook bij andere afdelingen en in de opleiding worden ingevoerd. De verpleegkundeprijs VUmc bestaat uit een geldbedrag en extra formatie.

Tijdens haar stage als oncologieverpleegkundige merkte Van Rinsum, dat er onvoldoende kennis was over de rituelen en gebruiken rondom ziekte en sterfte bij moslimpatiënten. Zij verdiepte zich in deze problematiek en ontwikkelde een checklist voor verpleegkundigen met bijbehorende achtergrondinformatie. Dit materiaal zal nu worden uitgebreid met een DVD en lesmateriaal bestemd voor de opleiding tot verpleegkundigen. Door de kennis van verpleegkundigen over interculturele zorg te vergroten, zal de kwaliteit van de zorg voor moslimpatiënten toenemen.

Voor de verpleegkundeprijs waren drie projecten genomineerd uit een totaal van 11 inzendingen. De jury was unaniem over de inzending van Van Rinsum. Het project is duidelijk patiëntgericht, voorziet in een behoefte en past in de traditie van VU medisch centrum, aldus het juryrapport. iermeHie De winnares van het project nam de prijs in ontvangst uit handen van de voorzitster van het platform Vrouwen VU hulp, mw. A. Koetsier. De Vrouwen VU Hulp bestaat dit jaar 75 jaar en heeft vanaf dit jaar haar naam verbonden aan de verpleegkundeprijs VUmc.

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl.

Achtergrondinformatie (