Radboud Universiteit Nijmegen


'Ben ik verstrooid genoeg?'

Artikel over algoritmen wint Meet the professor

Mitzi Driever en Sjors Ferwerda, scholieren van het Olympuscollege in Arnhem hebben de schrijfwedstrijd ter gelegenheid van de opening van het Huygensgebouw gewonnen. Zij schreven en goed uitgewerkt en geschreven stuk over Frits Vaandrager, hoogleraar informatica voor technologische toepassingen.

In het kader van de opening van het Huygensgebouw, het nieuwe gebouw van de Faculteit de Natuurwetenschap, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit Nijmegen is een schrijfwedstrijd georganiseerd voor 3-vwo'ers. De scholieren kwamen de naar de faculteit om een professor te inteviewen en maakten daarvan een artikel voor het scholierenblad B for U. De prijs bestaat uit publicatie van het artikel in B for U, een uitgave van de faculteit, 200 euro en een schoolreisje naar een Science Centre. De overige finalisten winnen een avondje naar de bios.

Maar liefst 32 interviews hebben plaatsgevonden. De deelnemers kwamen van scholen uit een wijde kring rond Nijmegen. Uit de ingezonden artikelen blijkt dat de derdeklassers veel plezier aan het bezoek beleefd hebben, bevrijd zijn van hun vooroordelen over witgejaste, verstrooide en bebrilde professoren, en dat sommigen zelfs op basis van het bezoek een b-pakket gaan kiezen.

Winnaars

Mitzi Driever en Sjors Ferwerda van het Olympuscollege in Arnhem gaan terug naar school met de hoofdprijs. Zij schreven over Frits Vaandrager, hoogleraar informatica voor technologische toepassingen. Zij leverden over dit razend moeilijke onderwerp een goed uitgewerkt en geschreven stuk in, geven en evenwichtig beeld van prof en onderzoek. Lastig om zoiets abstracts als algoritmen uit te werken in een interview: goed gedaan. Zij geven suggesties voor goede streamers; een leuke afwisseling van het interview en kaders als `wat zijn algoritmen precies'. Met echt journalistiek gevoel hebben ze de terloopse vraag van Vaandraager `ben ik verstrooid genoeg?' gebruikt voor hun uitsmijter.

Andere finalisten

De andere finalisten waren:

* Rick Joosten en Winfred Rozenboom, ook van het Olympus in Arnhem. Zij ondervroegen Mario van Vliet, deeltijd hoogleraar informatiekunde en vice-president van Cap Gemini over zijn werk op de universiteit en in het bedrijfsleven.

* Rosanne Degen en Irene Wintjes van het Dominicuscollege in Nijmegen. Zij schreven over het werk van Jan van Hest, hoogleraar bio-organische chemie, en vicedecaan onderzoek. Is hij een wetenschapper of een kunstenaar, vroegen de interviewers zich af.
* Britt Cuppen en Josje Dinghs van Dendroncollege in Horst. Zij ondervroegen Gert Flik, hoogleraar organismale dierfysiologie over de vraag of vis de volgende stresskip zal zijn en waarom dan wel.
* Lisa de Vries en Rinske Weustenenk van het Uhlenhofcollege in Doetinchem. Zij schreven een reportage over het werk van neurowetenschapper Eric Roubos, waarin zij een verslag over hun bezoek aan Nijmegen vervlechten met uitleg over de werking van het brein.