Geen zorgverlening zonder budgetgarantie

15.05.2007 / 16:38 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Actiz

Actiz

Persbericht Utrecht, 15 mei 2007

Geen zorgverlening zonder budgetgarantie

Zorgaanbieders waarschuwen voor knelpunten in 2007

Plotseling opduikende wachtlijsten en haastig reparatiewerk maakten 2006 voor de zorg tot een onrustig jaar. Ook in 2007 verwachten zorgaanbieders problemen door te beperkte contracteerruimte. Dat blijkt uit onderzoek van ActiZ, organisatie van zorgondernemers, onder haar leden. Als de zorgvraag de contracteerruimte overschrijdt en er geen budgetgarantie voor meerwerk komt, waarschuwt ActiZ dat zorgaanbieders geen zorg zonder budget zullen leveren.

Wachtlijsten in de zorg vormen een belangrijke indicator voor knelpunten tussen vraag en aanbod. In 2006 liepen deze wachtlijsten plotseling snel op. Hoeveel mensen momenteel wachten op een indicatiestelling of de levering van zorg, valt moeilijk te zeggen. Toch verwacht zestig procent van de leden van ActiZ dit jaar knelpunten door onvoldoende contracteerruimte. Ondanks de autonome groei van de zorgvraag, is het totale volume van de contracteerruimte ten opzichte van 2006 onvoldoende gegroeid. Dat is wachten op problemen.

Wanneer de zorgvraag in de loop van 2007 door het volumeplafond gaat, leidt dit tot noodgedwongen beperking van de instroom van nieuwe cliënten en daarmee het ontstaan van wachtlijsten. Ook constateren veel zorgorganisaties dat de druk op de tarieven onverminderd groot blijft en met name voor nieuwe extramurale woonzorgvormen vaak moeilijk voldoende financiering valt te vinden.

Vorig jaar hebben veel zorgaanbieders gekozen voor overproductie zonder budgetgarantie vooraf. Het recht van cliënten op zorg en de strijd tegen de wachtlijsten woog voor hen zwaarder dan hun eigen bedrijfseconomische belangen. Alhoewel het merendeel van de zorgorganisaties deze overproductie waarschijnlijk vergoed krijgt, zullen zorgaanbieders dat risico niet nog een keer aanvaarden.

ActiZ vindt het verontrustend dat de leden al zo vroeg in het jaar aangeven volumeproblemen te verwachten. Zorgverzekeraars, zorgkantoren en zorgaanbieders hebben een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om alert te zijn op de ontwikkelingen rond wachtlijsten in de komende maanden.

ActiZ vindt het belangrijk nu al een duidelijk signaal te geven. De wachtlijst-problematiek die in 2006 plots opdook, kwam voor velen als een verrassing. Met het oog op de dreigende tekorten die zorgaanbieders nu al voorzien, kan tijdig worden ingegrepen om nieuwe problemen te voorkomen. Op één punt zal in ieder geval geen herhaling van zetten plaatsvinden: als betalingsgaranties uitblijven, zullen zorgaanbieders - behoudens urgente gevallen - geen zorg meer leveren die buiten de contracteerruimte valt.

ActiZ
ActiZ is de brancheorganisatie van circa 500 zorgondernemers. Haar leden bewegen zich in de markt van zorg, wonen, welzijn, preventie en aanverwante diensten. Met een jaarlijkse omzet van circa 12 miljard euro en 400.000 werknemers behoort de branche tot de grootste economische sectoren van ons land.


Noot voor de redactie