Uitspraak minister maakt bestrijdingsmiddelen niet legaal

15.05.2007 / 16:43 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting natuur en milieu

Stichting natuur en milieu

Utrecht, 15 mei 2007

Stichting Natuur en Milieu is het niet eens met de uitleg van LNV-minister Verburg van de uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven op 4 mei. De minister stelt in antwoord op vragen van de Tweede Kamer dat de honderden bestrijdingsmiddelen waar het om gaat helemaal niet illegaal zouden zijn. Maar de uitspraak en het Europees recht zijn glashelder en die eisen dat middelen niet zonder gedegen toetsing op de gevolgen voor mens, dier en milieu op de markt mogen komen. Ze zijn dus gewoon illegaal.

De ministers baseert zich op een omstreden uitleg om zo te voorkomen dat de middelen alsnog gedegen getoetst moeten worden op de gevolgen voor mens, dier en milieu. Algemeen directeur van Natuur en Milieu Mirjam de Rijk is daar niet blij mee: ':Een verklaring van de ministers gaat niet boven het Europees recht en dus zaait de minister alleen maar meer verwarring. Het zou beter zijn om het probleem nu eens echt aan te pakken en serieus met de beoordeling aan de slag te gaan in plaats van de juridische trucendoos open te trekken.'

Het belangrijkste argument van de minister is dat de rechter alleen de lijst uit 2002 heeft herroepen. In 2006 is er een nieuwe lijst gekomen en daartegen zou geen beroep zijn aangetekend.Op grond van de Algemene wet bestuursrecht was dit echter niet nodig: het beroep was op grond van artikel 6:19 ook gericht tegen dit nieuwe besluit. De uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven is hierop dus ook van toepassing. In juridische termen gaat het hier slechts om een wijziging van het bestreden besluit, waartegen het beroep automatisch ook geldt. Pas als alsnog voldoende beoordeling plaats heeft gevonden van de schadelijkheid voor mens, dier en milieu en dus voldaan is aan de eisen van het Europees recht, kunnen de middelen weer legaal worden toegepast. Tot die tijd kan iedereen om handhaving vragen en is de minister verplicht zo'n verzoek te honoreren.

Het gaat om ruim 800 bestrijdingsmiddelen (op basis van 240 actieve stoffen). Er zitten middelen tussen die internationaal verdachte stoffen bevatten. Ze staan bijvoorbeeld op een lijst van acuut toxische stoffen van de World Health Organization, de lijst van kankerverwekkende stoffen van de Amerikaanse overheidsdienst EPA, of die van gevaarlijke stoffen van de Europese Unie (de Nasty Eight, die uitgefaseerd worden).
---

Noot voor de redactie (