Gemeente Den Haag

Datum
15 mei 2007

Den Haag kiest voor een gemengd stelsel van erfpacht en eigendom

Den Haag geeft burgers voortaan de vrije keuze

Hagenaars kunnen vanaf 1 januari 2008 zelf kiezen tussen het kopen of pachten van grond. Daardoor is het mogelijk voor inwoners van de gemeente Den Haag om eigenaar te worden van grond. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het collegebesluit, ontstaat een gemengd stelsel van erfpacht en eigendom. Wel zijn er uitzonderingen op de mogelijkheid tot eigendom. "Het nieuwe gemengde stelsel komt tegemoet aan de belangen van bewoners, bedrijfsleven en gemeente", aldus wethouder Marnix Norder van Bouwen en Wonen. "Sommige burgers hechten er aan alle eigendomsrechten in handen te hebben en daar komt het college graag aan tegemoet."

Voor het verkrijgen van het volledige eigendom geldt een aantal voorwaarden. Allereerst moet er sprake zijn van nieuwbouw of van afgekochte eeuwigdurende erfpacht. Ook moet een actueel bestemmingsplan van kracht zijn op de locatie.
Om het eigendom te verwerven moet vijf procent van de actuele waarde van de bebouwde grond betaald worden. De taxatie- en administratieve kosten komen voor rekening van de koper. De gemeente neemt de notariskosten voor haar rekening. Eigenaren van appartementen kunnen het volledige eigendom alleen kopen als alle leden van de Vereniging van Eigenaren akkoord gaan.

Uitzonderingen
De keuze tussen erfpacht en eigendom geldt niet altijd en ook niet overal. Erfpacht blijft o.a. van toepassing op corporatiebezit, sociale woningbouw, school-, welzijns- en cultuurgebouwen. Dat geldt ook voor wijken en gebieden waar herstructurering en herontwikkeling plaatsvindt en voor kantoor- en bedrijventerreinen.
Ook grote bedrijven (500 m2 bvo en meer) die niet zijn gevestigd op kantoor- en bedrijventerreinen zijn uitgezonderd van de mogelijkheid tot het kopen van het volledige eigendom. Voor grote kantoren buiten kantoor- en bedrijventerreinen geldt die mogelijkheid wel.

Huizenbezitters kunnen met hun vragen over het nieuwe stelsel terecht bij het gemeentelijk Contact Centrum, tel: 070 - 353 3000 of bij de afdeling Erfpacht, tel 070 - 353 5240. Ook kunnen zij terecht op www.denhaag.nl. Daarnaast organiseert de gemeente per wijk informatiebijeenkomsten.

Bijgevoegde plattegrond laat zien waar wel en geen sprake is van een gemengd stelsel.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Inge Freriksen, tel. 070
- 353 2622 of 06 - 2127 8785

IF/CL/07/103