FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: leden akkoord met cao-resultaat beroepsgoederenvervoer

Het afgelopen weekend hebben de leden van FNV Bondgenoten in overgrote meerderheid ingestemd met het cao-resultaat dat partijen afgelopen 10 mei bereikten. Van de vele honderden leden die dit weekend de 15 ledenvergaderingen bezochten, stemden er slechts enkele tientallen tegen het akkoord. Ook de leden van CNV BedrijvenBond gingen in grote meerderheid akkoord.

De vakbonden hielden de ledenvergaderingen gezamenlijk, omdat het er eerst naar uitzag dat tijdens deze bijeenkomsten moest worden besloten tot het voeren van acties vanwege het magere eindbod van de werkgevers. Afgelopen donderdagochtend 10 mei bereikten vakbonden en werkgevers echter een voldoende cao-resultaat.

De werknemers in het beroepsgoederenvervoer krijgen er in 1,5 jaar 4,7% loon bij, terwijl de werkgevers ook nog een deel (0,5%) van de WGA-premie voor hun rekening nemen. De ploegentoeslagen gaan omhoog en de pensioenopbouw wordt verbeterd. Ook zijn er afspraken gemaakt die moeten waarborgen dat ingehuurde Oost-Europese chauffeurs volgens de cao gaan worden betaald.

Het cao-overleg bracht veel onrust teweeg op de werkvloer. Er werden diverse prikacties gehouden bij de bedrijven en de rotonde van Joure en de Rotterdamse haven (Eem/Waalhavengebied) werden enige tijd vrachtauto's vastgezet. De werknemers zijn vooral ongerust over de gevolgen van de invoering van de 48-urige werkweek. Binnen vijf jaar zullen de werknemers als gevolg van de wetgeving rond de 48-urige werkweek veel minder uren gaan werken, waardoor een groot inkomensverlies dreigt te ontstaan. De komende jaren zal dit dreigende inkomensverlies gecompenseerd dienen te worden. Partijen zullen daartoe het komend jaar een onderzoek starten.

---