Hulpverleningsregio Haaglanden


Brand op 17e verdieping van flat in Zoetermeer

Vanmiddag heeft korte tijd brand gewoed in een centrale hal van een flatgebouw aan de Dunantstraat in Zoetermeer. Twee personen liepen hierbij rookklachten op.

Rond één uur werd door bewoners naar de alarmcentrale van de brandweer gebeld met de mededeling dat er rook stond in hun centrale, inpandige, hal op de zeventiende verdieping.

Na aankomst van de brandweer bij de flat de Blankaard bleek de hal onder zware rook te staan waarbij de eerste prioriteit was de aanwezige bewoners van de woningen te evacueren. Op de verdieping waren op dat moment twee bewoners aanwezig.

Een man en een vrouw werden opgevangen door personeel van een ambulance. Zij hadden rookklachten. De man is ter controle naar het ziekenhuis vervoerd. De vrouw behoefde, nadat zij was gecontroleerd, niet naar het ziekenhuis. Ook op de bovengelegen verdiepingen moesten bewoners uit hun woning vanwege de rook die doortrok. Zij verbleven vanwege het aangename weer buiten bij een naastgelegen flatgebouw.

De brandweer wist de brand in de hal snel te blussen. Hierbij werd gebruik gemaakt van de in de flat aanwezige brandblusleiding (zgn. stijgleiding) om het bluswater op hoogte te kunnen brengen.

Door onduidelijke oorzaak is de brand ontstaan in een verrijdbare kar waarop elektronicamaterialen stonden. De politie onderzoekt de exacte oorzaak van de brand.

De brandweer is geruime tijd doende geweest de rook uit de hal van de zeventiende en de daarboven gelegen verdiepingen te krijgen. Na metingen konden de bewoners weer terug naar hun woningen.

De brand- en rookschade is aanzienlijk en bedraagt enige tienduizenden euros.