CDA

=1006] 15 mei 2007 - Nieuws -
Omtzigt: âCDA staat pal voor hypotheekrenteaftrekâ

In de Tweede Kamer hebben de PvdA en VVD een plan ingediend waarmee een nieuw soort spaarhypotheek wordt geïntroduceerd. Daarmee kunnen mensen via een geblokkeerde spaarrekening sparen voor de aflossing van hun hypotheek, in plaats van via verzekeraars.

Het CDA steunt het idee dat mensen op andere manieren voor hun aflossing moeten kunnen sparen, het biedt een alternatief voor de polissen van verzekeraars, die van verschillende kanten onder vuur liggen.

Het CDA is het echter volledig óneens met het dekkingsvoorstel dat de partijen doen om de nieuwe regeling mogelijk te maken. CDA-woordvoerder Pieter Omtzigt: âHet venijn van het voorstel zit in die dekking: bijna iedereen die in het verleden een spaarhypotheek of beleggingshypotheek heeft afgesloten krijgt, als het plan doorgaat, te maken met een enorme extra belastingaanslag. Die kan zelfs oplopen tot meer dan EUR25.000. Het kan toch nooit de bedoeling zijn om mensen met een hele normale hypotheek zo te benadelen?â

Bij een spaarhypotheek mag je nu maximaal â¬143.000 per persoon belastingvrij aflossen via je spaarhypotheek. Jaarlijks wordt dat bedrag opnieuw vastgesteld en verhoogd. De VVD en de PvdA stellen nu voor om dat bedrag 30 jaar lang te bevriezen. En voor iemand die nu een huis koopt, is het juist van belang te weten hoe groot de vrijstelling over 30 jaar is. In de huidige regeling weet je bijna zeker dat de vrijstelling dan minstens â¬250.000 is, ongeveer de gemiddelde prijs van een huis in Nederland.

Omtzigt: âDoor dit ondoordachte dekkingsplan zouden heel veel mensen onverwacht een enorme belastingaanslag krijgen. De overheid moet betrouwbaar zijn voor mensen, die een huis gekocht hebben en een hypotheek afgesloten hebben en op deze manier is zij dat in ieder geval niet.â