Gemeente Waalwijk Cultuurhistorie Waalwijk behouden

Het beleid voor cultuurhistorie, monumenten en archeologie is voortdurend in ontwikkeling. In het coalitieprogramma 2006-2010 is de doelstelling opgenomen om de cultuurhistorische waarden van gebouwen, structuren en elementen in Waalwijk te behouden en waar mogelijk te versterken. Hiervoor is de notitie Kaderstelling Cultuurhistorisch beleid Waalwijk geschreven. Deze notitie is in april 2007 door de raad aangehouden in afwachting van overleg met betrokken organisaties. Dit overleg heeft op 2 mei 2007 plaatsgevonden.

Wethouder Elly Baggerman kijkt terug op een constructief overleg met de betrokken partijen en is tevreden met het eindresultaat. We hebben samen afgesproken de raad voor te stellen om de lijst van gemeentelijke monumenten met 120 panden uit te breiden. Daarnaast zoeken we aansluiting bij bestaande organisaties om het cultuurhistorisch beleid uit te dragen. De ambities van de deelnemers reiken wel verder dan de financiële mogelijkheden van de gemeente. Dit inzicht betekent dat we keuzes moeten maken.

Het voorstel wordt 28 juni 2007 aan de raad voorgelegd.

Samenvatting keuzes

A. Het bestaande beleid en de financiële inspanningen ( 198.150,-) voort te zetten op het huidige niveau. In de ambtelijke organisatie worden nadere afspraken gemaakt om beleid en uitvoering te scheiden en de formatie op voldoende wijze in te vullen om de structurele taken uit te voeren. Verder wordt een bescheiden, goed georganiseerde Open Monumentendag gehouden.

B - met ingang van 2008 het budget voor de Open Monumentendag te verhogen met 12.260,- tot 20.000,- per jaar;

- met ingang van 2008 te starten met éénmalige werkzaamheden voor het uitbreiden van de gemeentelijke monumentenlijst met panden uit de categorieën 1 en 2 en hiervoor in 2008 42.000,- en in 2009 39.600,- exclusief BTW beschikbaar te stellen;

- het budget voor de toepassing van de Subsidieverordening Monumentenzorg in 2009 te verhogen met 7.000,- en met ingang van 2009 met 28.400,- tot 86.000,-;

- de voorbescherming van de panden/objecten, die worden toegevoegd aan de gemeentelijke monumentenlijst, op te leggen;
- te onderzoeken of de bestaande communicatiemiddelen voor het uitdragen van het cultuurhistorisch beleid en het vergroten van het draagvlak daarvoor kunnen worden gebruikt;

- in 2010 het beleid en de uitvoering daarvan te evalueren;
- de komende wetswijzigingen op het gebied van onder meer archeologie en cultuurhistorie van invloed zijn op de huidige werkzaamheden te verwerken in nadere voorstellen.

C. De overige activiteiten die onderdeel uitmaken van de ambities voorlopig niet uit te voeren, namelijk: intensivering communicatie burgers met uitzondering van het hiervoor genoemde onderzoek om bij bestaande communicatiemiddelen aan te sluiten, het digitaliseren van de cultuurhistorische waardenkaart en een gezamenlijk abonnement op de Monumentenwacht.

D. De kosten die gemoeid zijn met de onder B. beschreven activiteiten mee te laten wegen bij de kaderstelling voor de begroting van 2008 en volgende jaren.

E. De gevolgen van de komende wijziging van de Monumentenwet 1988 met het oog op de implementatie van het Verdrag van Valletta afwachten. Te zijner tijd een nader voorstel doen in samenhang met een samenwerkingsverband met andere gemeente(n) ter verkrijging van de bevoegdheid met betrekking tot de werkzaamheden bij bodemverstoringen.

Publicatie datum 15-05-2007