Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Uw brief 2060714450 Doorkiesnummer Ons kenmerk W&B/B&K/07/17137 Faxnummer Datum 15 mei 2007

Onderwerp Kamervragen van het lid Koer Kaya

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Koer Kaya (D66) over schuldhulpverlening voor mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(ing. A. Aboutaleb)

Ons kenmerk W&B/B&K/07/17137

Vragen van het lid Koer Kaya (D66) aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Financiën over schuldhulpverlening voor mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. (Ingezonden 7 mei 2007)

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht dat Nederlanders steeds hogere schulden hebben? 1

Antwoord op vraag 1
Ja.

Vraag 2
Klopt het dat mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats niet in aanmerking komen voor schuldhulpverlening?

Vraag 3
Deelt u het inzicht dat er in veel gevallen een verband is tussen het niet hebben van een vaste woon- of verblijfplaats en de aanwezigheid van (grote) schulden, en dat het ontzeggen van schuldhulpverlening deze mensen van de regen in de drup helpt, of beter gezegd, hen gevangen houdt in een neerwaartse spiraal? Zo ja, bent u bereid de schuldhulpverlening open te stellen voor deze kwetsbare groep die juist alle hulp kan gebruiken?

Antwoord op vragen 2 en 3
Gemeenten hebben een regierol bij het aanbieden van schuldhulpverlening aan hun burgers. Zij zijn vrij in de wijze waarop zij de schuldhulpverlening voor hun burgers organiseren, te bepalen wie er wel en niet in aanmerking komen en de mate waarin zij schuldhulpverlening aanbieden. Ik heb geen inzicht in welke mate gemeenten hun burgers zonder vaste woon- en verblijfplaats schuldhulpverlening aanbieden, maar het besef bij het Rijk en gemeenten dat het bij deze groepen gaat om mensen die extra aandacht nodig hebben is groot.

Om deze reden hebben op 7 februari 2006 het Rijk en de G4 afspraken gemaakt die zijn opgenomen in het Plan van Aanpak maatschappelijke opvang.2 Het Plan voorziet binnen de bestaande kaders gemeenten en instellingen van nieuwe instrumenten. Die moeten het mogelijk maken dat voor iedere dak- en thuisloze op basis van het Plan een trajectplan wordt opgesteld waarin persoonlijke doelen zijn opgenomen op de terreinen wonen, inkomen, zorg en dagbesteding. Het uiteindelijke doel van dit plan is de dakloosheid in Nederland en de kans op dakloosheid sterk te reduceren. Schuldhulpverlening maakt onderdeel uit van dit Plan van Aanpak.


1 www.nu.nl, 3 mei 07

2 Kamerstukken II, 29235, nr.11

---

Ons kenmerk W&B/B&K/07/17137

De kosten voor de uitvoering van dit Plan zijn geraamd op bijna 180 mln. De G4 neemt daarvan 1/3 voor zijn rekening. Daartoe horen ook extra gemeentelijke investeringen op het terrein van de schuldhulpverlening. In Den Haag komt er bijvoorbeeld extra capaciteit bij de Gemeentelijke Kredietbank om mensen met niet-regelbare schulden stabilisatietrajecten aan te bieden. Hiervoor komen 170 cliënten van de instellingen voor maatschappelijke opvang en verslavingszorg in aanmerking. Rotterdam heeft bij de Kredietbank Rotterdam een specifiek team ingericht voor de doelgroep van het Plan. Deze aanpak wordt in samenwerking met de VNG nu uitgewerkt voor alle centrumgemeenten.

Vraag 4
Bent u bereid deze vragen te beantwoorden vóór het AO Armoede en Schuldenbeleid op 23 a.s.?

Antwoord op vraag 4
Ja, bij deze.


---