Gemeente Den Haag

Hagenaars met een geldige indicatie voor huishoudelijke verzorging kunnen vanaf 1 juli kiezen uit meerdere zorgaanbieders. Daarmee is de kwaliteit en continuïteit van de huishoudelijke zorg veilig gesteld.

Het college van B&W heeft 11 zorgaanbieders geselecteerd. Veel van deze aanbieders zijn al langere tijd actief in Den Haag. Zij leveren nu al 92% van de huishoudelijke zorg.
Alle geselecteerde bedrijven voldoen aan de prijs- en kwaliteitseisen die de gemeente stelt aan de levering van huishoudelijke verzorging.

Kwaliteit voorop
Op 30 mei vindt de definitieve gunning plaats, waarna de gemeente met zorgaanbieders een raamovereenkomst zal sluiten voor de periode 1 juli 2007 tot en met 31 december 2008.

Wethouder Bert van Alphen is ingenomen met het resultaat: Voor ons staat voorop dat we kwaliteit en continuïteit van zorg willen waarborgen. We zijn blij dat liefst 11 aanbieders de gevraagde kwaliteit kunnen leveren voor een goede prijs. Veel van deze aanbieders en hun personeel werken al jaren in onze stad, het is belangrijk dat dit wordt voortgezet.

Iedere Haagse cliënt met een geldige indicatie voor huishoudelijke verzorging kan vanaf 1 juli zelf kiezen met welke van deze 11 aanbieders hij in zee gaat. De gemeente zal nauwgezet volgen of de kwaliteit ook daadwerkelijk geleverd gaat worden. Wethouder Van Alphen: We hebben heldere eisen geformuleerd over de deskundigheid van verzorgenden, maar ook over de manier waarop ze met hun cliënten omgaan. We vinden het heel belangrijk dat kwaliteit in de praktijk ook echt geleverd wordt.

Wet maatschappelijke ondersteuning
De aanbesteding voor huishoudelijke verzorging vloeit voort uit de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Deze wet heeft als doel dat mensen zolang mogelijk kunnen meedoen in de samenleving, zelfstandig hun huishouding kunnen voeren en zelfstandig blijven wonen. Om dat te bereiken bieden gemeenten een samenhangend pakket van voorzieningen aan op het terrein van wonen, welzijn en zorg. Een van die voorzieningen is huishoudelijke verzorging.