Gemeente Den Haag

Het college van B&W heeft vandaag (15 mei) ingestemd met het voorlopig ontwerp voor de De Erasmuszone, tussen de Loevesteinlaan en Assemburgweg. De Erasmuszone is een groene strook van ongeveer 1600 meter rond het water langs de Erasmusweg, tussen de Lozerlaan en station Moerwijk.

In 2004 is tussen de Lozerlaan en de Loevesteinlaan de ecologische zone verbeterd. De plannen voor het tweede deel van de Erasmuszone gaan om het beter benutten van de ecologische waarden en de recreatiemogelijkheden van dit gebied. Hierbij valt te denken aan wandelen, honden uitlaten, verblijven, zitten, spelen, vissen en natuurbeleving. De werkzaamheden beginnen eind 2007.

De ecologische zone komt aan de kant waar nu het voetpad loopt (de noordzijde).Op dit moment kunnen de omwonenden aan beide zijde van het water wandelen. Na uitvoering van de plannen is dat niet meer mogelijk. Aan de kant van de trambaan, grenzend aan Moerwijk Zuidoost, komt een nieuw voetpad (de zuidzijde). Hier komt dan ruimte voor wandelen, zitten, vissen en aanlegmogelijkheden van kano's aan de steigers. Ook is vanaf hier goed te zien hoe de nieuwe natuur aan de andere kant van het water zich ontwikkeld. Naast het fietspad aan de noordzijde van het water begint de beplanting. Door drassige plekken en rietoevers aan de waterkant te maken, krijgen verschillende planten en dieren weer hun eigen leefgebied.

Erasmuszone
Het groen langs de Erasmusweg is een belangrijke ecologische verbindingsschakel tussen de duinen, De Voordes (Rijswijk) en Midden Delfland. Goed functionerende ecologische zones zijn onmisbaar voor het voortbestaan van de natuur in de stad.

Meer informatie over de Erasmuszone