Gemeente Den Haag

De Slijp- en Gortmolen in de Stationsbuurt en de Falckstraat en Naaldwijksestraat in de Schilderswijk-Oost ondergaan begin 2008 een metamorfose. Ook het plein van de Hoefkade krijgt in het eerste kwartaal van dat jaar een opknapbeurt.
Het straatbeeld krijgt erdoor een schonere en groenere uitstraling die de leefbaarheid ten goede komt. De straten komen op het niveau van Residentie Kwaliteit, de Haagse norm op het gebied van openbare ruimte.

Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen): Met de herinrichting wordt de woon- en leefomgeving van deze straten sterk verbeterd. Vooral de rommeligheid, onoverzichtelijkheid en onveiligheid pakken we ermee aan.

De plannen zijn gemaakt in overleg met de bewoners en overige belanghebbenden. Bij de herinrichting van de Slijp- en Gortmolen komt in plaats van het woonerf een rijweg met verkeersdrempels en parkeerplekken in de lengte van de straat. Doordat er ook in de binnentuinen parkeerplaatsen komen, levert dit 42 extra parkeerplaatsen op.

Ook in de Falckstraat en de Naaldwijksestraat verandert het woonerf in een straat met verkeersdrempels en parkeervakken. Daarbij worden bomen geplaatst in lange rijen aan één kant van de straat. Daarnaast komen er nieuwe tuinhekken en worden de straathoeken beplant en voorzien van lage tuinhekken. Dit leidt tot 27 minder parkeerplaatsen maar in deze straten blijven voldoende parkeermogelijkheden.

Het plein van de Hoefkade dat bekend staat als Bazarplein krijgt door de herinrichting een open karakter waarbij de relatie met de entree van de Bazar duidelijker wordt. Drie nieuwe bomen en sierbestrating maken het plein aantrekkelijker. Vier parkeerplaatsen langs de Hoefkade vervallen.

De herinrichtingen starten in het eerste kwartaal van 2008 en zijn in het derde kwartaal van dat jaar gereed.