Gemeente Someren


Voorkom rioolproblemen! 04-05-2007
Start bestrijding eikenprocessierups 04-05-2007


Vaak rioolproblemen door luiers en wegwerphandschoenen Voorkom rioolproblemen!

Met grote regelmaat loopt het rioolgemaal van Waterdael vast doordat er luiers en wegwerphandschoenen in het riool zitten. Ook de andere rioolgemalen en pompen in de gemeente Someren staan steeds vaker op storing doordat er voorwerpen door het toilet worden gespoeld, die niet in het riool thuis horen.

foto van materiaal dat niet in het riool thuis hoort

De luiers en wegwerphandschoenen in het riool zorgen ervoor dat het gemaal, gelegen aan de Donge, regelmatig vastloopt en daardoor op storing staat. Ook op andere plaatsen in de gemeente Someren worden vaker doekjes, maandverband en tampons aangetroffen in het riool die voor storing zorgen. Met name de doekjes zijn tegenwoordig erg populair in gebruik, maar mogen niet door het toilet worden gespoeld. Het gaat voornamelijk om doekjes voor de WC-bril op te frissen of om kindersnoetjes/-billetjes te poetsen.

Het kost de gemeente, en daarmee ook u, steeds meer geld om dit soort onnodige problemen op te lossen. Voorkom dit en maak gebruik van de aparte inzameling voor luiers/incontinentiemateriaal (zie de afvalkalender) en gooi de overige voorwerpen in de grijze afvalcontainer.

Wat mag wel op het riool? Eigenlijk is het heel simpel: urine, ontlasting, gewoon toiletpapier en (af)waswater mogen het riool in. Niet in het riool horen dus: (frituur)olie, vochtig toiletpapier, schoonmaakdoekjes, kattenbakkorrels, verfresten of andere chemicaliën. Ze kunnen verstoppingen veroorzaken of de zuivering verstoren. En dat leidt weer tot kosten en milieuschade.

Alles over het riool: www.riool.info.

Start bestrijding eikenprocessierups

In de maanden mei, juni en juli kan op eikenbomen in Nederland de eikenprocessierups voorkomen. Contact met de beharing van deze rupsen kan klachten veroorzaken als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. Op plaatsen waar veel ongemak van brandharen is, probeert de gemeente op milieuvriendelijke wijze de plaag zo vroeg mogelijk te bestrijden. Onlangs heeft de gemeente gekeken waar de processierups voorkwam in inlandse eiken.

Aan de hand van deze inventarisatie is besloten, twee weken eerder dan vorig jaar, om in een aantal gevallen te gaan spuiten met een biologisch middel om zoveel mogelijk de overlast te beperken. Deze week begint de gemeente met deze bestrijding. In totaal worden ongeveer 4000 inlandse eiken bespoten.

De navolgende straten worden bespoten:

* Beliënberkdijk,

* Jan Smitslaan,

* Stevensvaartje (bij woningen),

* Valenpeelsedijk,

* Peelweg,

* Gezandebaan,

* Teunis Spekbaan,

* Limburglaan,

* Smulderslaan (bij woonhuis),

* Kerkendijk,

* Nieuwendijk,

* Brugstraat,

* Zaanstraat,

* Goord Verbernedijk,

* Potackerweg ook wegje Jaspersport,

* Heezenbergweg,

* Broekstraat,

* Heesvenstraat,

* Laan ten Boomen,

* Steemertseweg,

* Kerkenhuis,

* Lage Akkerweg,

* Somerenseweg,

* Lieropsedijk,

* Loovebaan,

* Ekkert,

* Lungendonk,

* Slievenstraat,

* Kromvenweg,

* Witvrouwenbergweg,

* Scouting terrein Lierop,

* Kanaalstraat,

* Burg. Roelslaan (van Muldersweg tot rotonde),
* De Wertstraat,

* Kruisbaan en

* het speelterrein aan de Wingerd.

Zoals al jaren het geval is, bestrijdt de gemeente geen rupsen in bos- en natuurgebieden. Ook rupsen op onverharde wegen, behoudens een enkele uitzondering, worden niet bestreden. De gemeente hoopt zo de natuurlijke vijand van de processierups tot ontwikkeling te laten komen.

De gemeente blijft de aanwezigheid van rupsen in de overige straten volgen. Hierbij kan de gemeente de hulp van inwoners gebruiken. Wanneer rupsen op stammen van bomen of dikkere takken worden gesignaleerd, kan contact op worden genomen met Ria Berkvens of Marjo Hoogenbos van de afdeling Realisatie, Beheer en Onderhoud, tel: 0493 494888. De gemeente zal ook bij woningen rupsen bestrijden. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld opritten en terrassen. Deze rupsen worden weggebrand.

Voor meer informatie over processierupsen en gezondheidsklachten kunt u terecht bij de GGD in uw regio en op de websites www.eikenprocessierups.info en www.ggd.nl.