Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Galasterren vormen brug naar meidengroep

Het einde van De Nachtwacht van Lomba is in zicht, maar de meiden willen meer!

De deelnemers aan Morgensterren hebben de smaak te pakken. De dames willen in galakleding het Historisch Museum Schielandshuis betreden tijdens de onthulling van de Morgensterren. Alleen beschikt niemand over galakleding! Daarom is in samenwerking met welzijnsorganisatie Perspect het idee ontstaan om de meisjes een Workshop gala kleding voor Morgensterren aan te bieden, waarbij de meiden in 4 bijeenkomsten een gala sterren outfit in elkaar kunnen zetten onder begeleiding van professionals en vrijwilligers. Het idee is ontstaan vanuit de lifestylegroep van Morgensterren, waar we intensief bezig zijn geweest met de uitstraling van kleding, jezelf presenteren, stilstaan bij hoe jij en hoe de ander eruit ziet, of je bij een bepaalde groep wil horen of juist jezelf wil onderscheiden. We hebben onderzocht dat je jezelf kan neerzetten op elke manier die je wil in een schilderij, dat je er compleet anders uit kan zien dan in de werkelijkheid.

Nu willen we gaan kijken of we ook in het echt, met onszelf als modellen, eruit kunnen zien als Morgensterren, in droomjur ken of als elfjes, in stoere heksenjassen of als koele nachtvlinders. Alle sterren stralen anders. Het doel is tweeledig: enerzijds is dit een mogelijkheid om de meisjes enthousiast betrokken te houden in de tussenliggende periode van 23 april (einde morgensterren) tot 7 juni.

Anderzijds is dit een mooie kans voor Perspect, Buurthuis Kameleon om, na de grote verbouwing, een meidengroep op te starten en als een spin-off na het project Morgensterren verder te gaan met deze groep meiden die nu vertrouwd is geraakt met het buurthuis en graag activiteiten wil volgen.

Sterrenwacht 5 mei 2007
De techniek die gebruiken is mouleren. Dit is een eenvoudige techniek waarbij stoffen op het lichaam worden gevouwen tot een kledingstuk. De stof is in principe plat, het lichaam is rond, dus door de stof in te vouwen kun je dit om je lichaam heen modelleren. We gaan uit van eenvoudige basis modellen, het is techniek die snel tot een spetterend resultaat
leidt. Een leuke bijkomstigheid aan deze techniek veel gebruikt werd in de middeleeuwen voor het maken van kleding, en als we daar dan toch zijn, we gaan er mee aan de slag op een eigentijdse manier! Er zal worden gewerkt met teams van twee meiden. In elke workshop kunnen we met 15 tot 20 meiden aan de slag. Ieder meisje zal haar eigen model zijn en geeft aanwijzingen aan haar coupeuse (het andere meisje). Daarna zullen de taken worden omgedraaid. Het project vraagt veel samenwerking van de meiden, ze moeten weten wat ze willen, en juist door te proberen zullen ze merken hoe het werkt, en wat ze mooi vinden. Dat is een uitdaging op zich zelf. Uiteindelijk gaat het om de ervaring die ze hebben gehad tijdens de workshop, en het leuke is, dat ze het resultaat kunnen dragen op de opening van hun eigen nachtwacht!

Feestelijke onthulling
De voorbereidingen voor de eindpresentatie zijn inmiddels ook in volle gang. Het team van Morgenstrerren en Hans Walgenbach, directeur van het Historisch Museum Rotteram Het Schielandshuis, nodigen u van harte uit om op 7 juni a.s. de officiële onthulling van dit historisch document bij te wonen.

16.00 uur zaal open
16.30 uur opening door Bram van Hemmen, portefeuillehouder deelgemeente IJsselmonde en Margriet Drijver, bestuurder Com-Wonen onthulling door Nebahat Albayrak, staatssecretaris van Justitie aansluitend receptie tot 17.30 uur

Meer weten?
Kijk op www.morgensterren.nl