Provincie Drenthe

Provincie, gemeenten en brandweer doen onderzoek naar risicobeleving 15 May 2007

De provincie Drenthe, de Drentse gemeenten Emmen, Hoogeveen en Aa en Hunze en de Regionale Brandweer starten deze week een onderzoek naar risicobeleving. Doel van het onderzoek is te achterhalen hoe de inwoners van Drenthe over mogelijke risico's in hun omgeving denken en welke informatie ze daarover in de toekomst wensen. Als `onderzoeksgemeenten' zijn Emmen, Hoogeveen en Aa en Hunze gekozen. Deze zijn indicatief voor geheel Drenthe.

Er is een breed scala aan omgevingsrisico's. Hierbij kan gedacht worden aan het transport en opslag en verwerking van gevaarlijke stoffen. Maar ook aan overstromingen, bos- en heidebrand, epidemieën of terrorisme. Niet alle mensen vinden deze verschijnselen even bedreigend of staan er bij stil. Op basis van het onderzoek kan een passende aanpak voor de communicatie worden ontwikkeld en uitgevoerd.

Onderzoeksopzet
Het onderzoek bestaat uit een schriftelijke enquête onder willekeurig gekozen huishoudens in de gemeente Emmen, Hoogeveen en Aa en Hunze. In deze enquête staan allerlei vragen over het onderwerp omgevingsrisico's. Ook wordt de respondenten gevraagd of zij belangstelling hebben om deel te nemen aan een gesprekspanel, mocht dat er komen. In dit panel zouden de gemeenten en brandweer nog eens verder kunnen doorpraten over het onderwerp.

Aanleiding
Na de rampen in Enschede en Volendam heeft de regering de Commissie Oosting in het leven geroepen. Een van de adviezen van deze commissie was dat Rijk, provincies en gemeenten actiever dan voorheen met mensen moeten praten en ze informeren over allerlei risicobronnen bij hen in de buurt. Niet alleen over wáár zich risicobronnen bevinden maar ook wat de gevolgen zijn bij een mogelijk ongeluk of calamiteit. Verder moeten ze burgers ook adviezen geven om zichzelf zo goed mogelijk te beschermen bij een ramp en over wat ze kunnen doen om een calamiteit te voorkomen. Preventieve maatregelen dus.

Landelijke ontwikkelingen
Op dit moment vinden op verscheidene plaatsen in het land proeven plaats met risicocommunicatie. Ook in buurprovincies Groningen en Friesland. Alle ervaringen met deze experimenten worden bij elkaar gebracht door de Universiteit Twente en het landelijke Expertisecentrum Risico- en Crisiscommunicatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hierdoor kunnen alle gemeenten en provincies van elkaar leren.