Academisch Ziekenhuis Groningen

Nieuw lectoraat Verpleegkundige Innovatie en Positionering

15 mei 2007 De Hanzehogeschool Groningen krijgt met ingang van 1 september 2007 een nieuwe lector: mevrouw dr. Petrie F. Roodbol wordt dan lector Verpleegkundige Innovatie en Positionering. Zij promoveerde in 2005 met een proefschrift over de bijdrage aan de gezondheidszorg van de nurse practitioner. De nurse practitioner is een verpleegkundige met een masteropleiding, die medische en verpleegkundige taken combineert. Het lectoraat is een gezamenlijk initiatief van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Hanzehogeschool Groningen. Petrie Roodbol is hoofd van het Wenckebach Instituut, het Opleidingscentrum van het UMCG.

Het lectoraat Verpleegkundige Innovatie en Positionering Met de instelling van een gezamenlijk lectoraat willen de Hanzehogeschool Groningen en het UMCG een bijdrage leveren aan het oplossen van de problematiek van de groep 'nieuwe chronisch zieken'. Door de toenemende mogelijkheden van de geneeskunde neemt het aantal patiënten dat een levensbedreigende ziekte overleeft snel toe. In 2015 zal dit aantal meer dan één miljoen bedragen. De doelstelling van het lectoraat is om zowel het werk van de hoger opgeleide verpleegkundige als dat van de nurse practitioner te professionaliseren om bij te dragen aan de kwaliteit van leven van deze nieuwe groep patiënten. De lector wordt aangesteld voor één dag per week en gefinancierd door de Academie van Verpleegkunde van de Hanzehogeschool Groningen en het UMCG (beide voor 50%). Het lectoraat wordt voor vier jaar ingesteld en is gelieerd aan de Academie voor Gezondheidszorg Hanzeplein, een samenwerkingsorgaan voor ontwikkeling van masteropleiding UMCG, Hanzehogeschool Groningen en RuG.

Dr. Petrie F. Roodbol
Petrie Roodbol (Rotterdam, 1953) begon haar loopbaan als verpleegkundige in Leiden. Na diverse leidinggevende functies rondde zij in 1993 haar studie Verplegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Limburg af. Sinds 1991 werkt zij in het UMCG, tot 1996 als coördinerend hoofdverpleegkundige. Vanaf 1996 vervulde zij binnen het directiebureau van het UMCG verschillende functies. Vanaf 1997 is zij projectleider implementatie Nurse Practitioner in het UMCG. Zij promoveerde in 2005 tot doctor in de Bedrijfskunde op een proefschrift over taakherschikking in de zorg en de positie van de nurse practitioner, onder de titel: Dwaallichten, struikeltochten, tolwegen en zangsporen. Sinds 2001 werkt Roodbol als hoofd van het Wenckebach Instituut, het Opleidingscenrtum van het UMCG.