CDA

amp;mid=1006] 15 mei 2007 - Persbericht -
Akkoord over roamingtarieven

De kosten van het gebruik van de mobiel in het buitenland gaan drastisch omlaag. Dit zegt CDA-Europarlementariƫr Lambert van Nistelrooij (telecom) naar aanleiding van het principe-akkoord dat vandaag bereikt is na topoverleg tussen vertegenwoordigers van het Europees Parlement, het Voorzitterschap en de Europese Commissie.

Het akkoord wordt, na definitieve toestemming door het Europees Parlement en de lidstaten nog in juni van kracht.

Van Nistelrooij: 'Telecomoperatoren maakten nog steeds buitenproportionele winsten op telefoongesprekken die in het buitenland met de gsm worden gevoerd. Wij hebben dit nu gemaximeerd naar 49 eurocent voor het bellen vanuit het buitenland en 24 eurocent voor het gebeld worden. Deze tarieven zullen in de komende jaren nog verder zakken.'

'Abonnees zullen hier na 3 maanden automatisch van kunnen profiteren. De operatoren zijn verplicht binnen een maand na het ingaan van de regeling hun klanten te informeren. Als de klant niet reageert, gaan de voordelige maximumtarieven twee maanden toch automatisch in.

Mijn voorstel dat operatoren wel vrij moeten blijven nog goedkopere tariefpakketten aan te bieden, is aangenomen.'

Van Nistelrooij: 'Hierdoor besparen consumenten en bedrijven jaarlijks 5 miljard euro. Verder hebben vooral bewoners in de grensstreek voordeel bij de nieuwe tarieven. Deze mensen worden nu extra belast doordat hun telefoon vaak automatisch overschakelt op een peperduur buitenlands netwerk. Zij zullen dus door de prijsverlaging van het gebruik van een buitenlands netwerk in de toekomst veel goedkoper uit zijn. Wel zijn er nog afspraken tussen operatoren nodig om te voorkomen dat grensbewoners door het automatisch overschakelen naar een buitenlands netwerk ook voor een binnenlands gesprek teveel betalen. Op mijn voorstel zal Europees Commissaris Reding hierover al in 2008 aan het Parlement een rapportage voorleggen. Als dit nog niet werkt zullen aanvullende maatregelen nodig zijn', aldus Van Nistelrooij.

Van Nistelrooij: 'Mijn voorstel om ook de kosten van het mobiel dataverkeer (SMS en MMS) aan te pakken, is nog geen onderdeel van deze overeenkomst. Ik zal me hiervoor blijven inzetten.'