Miko


Miko verwerft de resterende aandelen

van Miko Kava in Tsjechië

Turnhout, 15 mei 2007 - Miko, de op Eurolist by Euronext Brussels genoteerde specialist in koffieservice en kunststofverpakkingen, die al 70 % van de aandelen van de Tsjechische koffieserviceoperator Miko Kava in handen had, heeft zijn call-optie op de resterende 30 % aandelen uitgeoefend, zodat dit bedrijf nu een volle dochter wordt.

Als onderdeel van zijn Centraal-Europese strategie, die gekenmerkt wordt door een voorzichtige 'stap-per-stap' benadering, besliste Miko in maart 2001 tot deze overname. Miko Kava (voorheen CBB geheten) kende toen een negatieve cash flow met grote schulden en dalende verkoopcijfers.

'Waar toen de focus lag op de dalende vendingmarkt, werd - onder invloed van Miko's know-how - een turnaround gerealiseerd naar kleinere koffieconcepten die lagere budgetten vereisen, met een positieve cash flow tot gevolg. Het is dankzij die aanpak en de resultaten ervan dat we in deze markt voluit verder willen gaan', aldus Frans Michielsen, CEO van de Miko- groep.

De omzet van Miko Kava, die in 2006 met 9 % toenam tot 450.000 euro, wordt gerealiseerd met een 10-tal medewerkers vanuit een vestiging in Pisnice, op een steenworp van Praag.

OVER MIKO
Miko is al meer dan 200 jaar actief in koffieservice en sinds een 30-tal jaren in kunststofverpakkingen, en werd in 1998 geïntroduceerd op Eurolist by Euronext Brussels. Miko volgt een "tweepijlerstrategie" waarbij de kernactiviteiten - koffieservice en kunststofverpakkingen - nagenoeg zelfstandige entiteiten zijn met elk hun eigen management, zodat beide activiteiten een eigen groeipad kunnen volgen. De groep stelt 540 mensen te werk en haalde in 2006 een omzet van 90,62 miljoen euro. Momenteel is 44 % hiervan voor rekening van de kunststofdivisie. De overige 56 % wordt gerealiseerd door de koffieserviceafdeling. Het is een internationale groep met eigen ondernemingen in België, Frankrijk, Nederland, Engeland, Duitsland, Polen, Tsjechië en Slowakije.

EINDE