Koninklijke Nederlandse Schaakbond


Op Eigen Wieken wint NK voor E-teams

Op zaterdag 12 mei werd in Hoorn het Nederlands kampioenschap voor E-teams gespeeld. Dat is voor de jeugd tot en met tien jaar. Maar liefst 38 teams waren naar de Noord-Hollandse stad gekomen; sommigen waren al om zes uur 's ochtends opgestaan.

Het toernooi leverde een spannende strijd op, steeds stonden er verschillend teams op de eerste plaats. Groningen, De Pion, Leiderdorp en De Toren waren afwisselend lijstaanvoerder. Aan het slot was het echter Op Eigen Wieken dat er met de zege vandoor ging. De Leidenaren waren aan het eind geweldig op dreef en stelden in de laatste ronde de overwinning veilig door medekoploper Groningen met maar liefst 3½-½ te verslaan.

Dat er in de regio Leiden sterk wordt geschaakt bleek wel uit het feit dat de tweede plaats naar Leiderdorp ging. De Toren uit Arnhem (derde) behaalde evenveel matchpunten maar had minder bordpunten dan Leiderdorp.

Gewonnen!

Het toernooi werd georganiseerd door de twee schaakverenigingen in Hoorn: NSI De Eenhoorn en Caïssa, die de handen ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van de stad ineen hadden geslagen. De wethouder sportzaken van Hoorn kwam een kijkje nemen en KNSB-bestuurslid jeugdzaken Monique Stam was ook van de partij.

Samen achter de laptop

Alle uitslagen zijn te vinden op de toernooisite. Daar staan ook allerlei verslagen van verenigingen. Leuk om te lezen. (Met dank aan Gilles Provoost)

---

Justin Gunther Wint IJSCO toernooi Duiven.

Voor het eerst organiseerde Schaakvereniging WDC uit Duiven een van de IJSCO-toernooien. Er waren na afloop alleen maar complimenten. Naast de uitstekende accomodatie waren er ook de ambiance, de zeer sportieve sfeer, de spanning en ... de live beelden via een groot scherm. Kinderen konden zo op een afstand hun eigen inspanning en wedstrijd terugzien. Wat een zeer bijzonder effect en uitstraling gaf.

Het was spannend in alle poules, maar de meeste belangstelling ging uiteraard uit naar Poule A. In die groep was lange tijd niet duidelijk wie het toernooi ging winnen. Het werd uiteindelijk Justin Gunther van De Toren-Arnhem, die een inhaalrace beloond zag.

De uitslagen, de standen en een beschrijving van de sfeer kunt u vinden op de site van WDC te Duiven. Voor de IJSCO-stand zie de IJSCO-site..

---

Teruggave van ecotax voor verenigingen met eigen clubgebouw

Schaakverenigingen die over een eigen clubgebouw beschikken kunnen ecotax terugvragen. Het gaat om de ecotax die betaald is in de periode 2005-2006 en waarvan de rekening in de loop van 2006 is binnengekomen. Voorwaarde is dat de energierekening bij de vereniging zelf is binnengekomen en door de vereniging is betaald. Het verzoek tot teruggave moet voor 1 juli 2007 bij het Ministerie van VWS worden ingediend. Verenigingen die hiervoor belangstelling hebben en nog geen verzoek tot teruggave hebben ingediend voor deze periode, dienen ervoor te zorgen dat hun verzoek en de bijbehorende energierekening uiterlijk 22 juni in bezit is van het bondsbureau van de KNSB. Indien u vragen heeft kunt u contact opnemen met het bondsbureau: 023-5254025 tijdens kantooruren.

---