PvdA Europees parlement


Akkoord over lagere roaming-tarieven

15 mei 2007

49 cent om zelf in het buitenland te bellen, 24 cent om buiten Nederland gebeld te worden, exclusief BTW. Dit is de deal die zojuist is bereikt in overleg tussen Raad en Europees Parlement. Dit tarief gaat op zijn vroegst in vanaf 9 juli. De komende twee jaar worden deze maximumtarieven nog verlaagd tot uiteindelijk 43 en 19 cent in de zomer van 2009. Volgende zomer betalen bellers 46 en 22 cent.

PvdA-europarlementariërs Dorette Corbey (Commissie Industrie) en Ieke van den Burg (Interne Markt Commissie) zijn tevreden dat er een akkoord is, al hebben zij samen met de PES-fractie hard ingezet op nog lagere tarieven voor de consument. Corbey: "Het is goed dat de absurde pieken eraf zijn. De consumenten kunnen nu bellen voor een redelijk basistarief."

Van den Burg wilde liever dat consumenten meteen automatisch van het nieuwe tarief gaan profiteren en daar niet eerst bij hun aanbieder om moeten gaan vragen. Maar de liberale en christen-democratische fracties in het Europees Parlement lagen hier dwars. "Het is nu zaak dat consumenten goed worden voorgelicht over hoe ze eventueel kunnen overstappen naar het Europees maximumtarief. Anders blijven ze deze zomer nog teveel betalen."

Volgende week wordt er in Straatsburg plenair gestemd over dit akkoord, op 7 en 8 juni is er in Luxemburg de Telecom-ministerraad. Dan volgen er nog twintig dagen tot bekendmaking in het officiële publicatieblad. Vanaf 9 juli kunnen consumenten in het buitenland bellen voor de goedkopere eurotarieven. Wel moeten ze bij hun providers opgeven dat ze hiervan gebruik willen maken. Na drie maanden maakt iedereen die geen bestaande deal heeft afgesloten met zijn of haar provider automatisch gebruik van de goedkopere tarieven.