PvdA Europees parlement


Bozkurt: 'Solidariteit met homo's geen achterhaald begrip

15 mei 2007

Emine Bozkurt

Homo's en sympathisanten hebben het recht deze week in Warschau en op 3 juni in Riga hun Gay Pride te organiseren. Hiervoor hebben sympathisanten vandaag een solidariteitstocht gelopen door Den Haag. Aan de Poolse en Letse ambassades zijn zesduizend actiekaarten aangeboden.

PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt was aanwezig bij het gesprek op de Poolse ambassade samen met vertegenwoordigers van het COC en Amnesty Nederland. "Er werden, heel flauw, geen garanties gegeven omdat dat een zaak zou zijn van de lokale autoriteiten. Onzin natuurlijk, want gelijke rechten voor homo´s zijn een zaak van het hele land en dus ook van de regering. Die houding illustreert hoe goed de internationale aandacht is. We moeten druk op de ketel houden. Zelf zal ik de situatie op de voet blijven volgen en teken protest aan in Brussel als dat nodig is."

Polen en Letland behoren tot de EU en moeten de EU-verdragen, ook bij de Raad van Europa, nakomen waarin gelijke rechten voor homo´s zijn vastgelegd. Homo´s moeten ook in Polen en Letland uiteraard kunnen uitkomen voor hun geaardheid. Ze mogen Gay Prides organiseren en deelnemers moeten worden beschermd tegen anti-homo sentimenten. "Dat is klip en klaar," aldus Bozkurt.