Openbaar Ministerie


Verdachte in onderzoek terrorisme in vrijheid gesteld

9 mei 2007

In een strafrechtelijk onderzoek naar werving van radicale moslims voor de internationale jihad is vandaag door het Openbaar Ministerie een verdachte in vrijheid gesteld. De betrokkenheid van de 23-jarige man uit Irak bij het werven voor de gewapende strijd is zodanig dat de voorlopige hechtenis de grens nadert van een mogelijk op te leggen gevangenisstraf.

Â

De strafzaak tegen een andere verdachte, een 20-jarige man uit Amsterdam, is geseponeerd. Het onderzoek tegen hem heeft geen bewijs opgeleverd voor betrokkenheid bij strafbare feiten. De voorlopige hechtenis van de man was al op 22 november vorig jaar opgeheven.

Â

Het onderzoek door de Nationale Recherche heeft aan het licht gebracht dat rekruten voor de jihad zijn geworven met haatdragende en opruiende teksten en films. Centraal in de ideologische ontwikkeling staat de vermeende plicht van elke moslim om deel te nemen aan de jihad.

Door de Nationale Recherche is onderzocht of de verdachten een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk hebben gevormd. Daarvoor is geen bewijs gevonden.

Â

Â

De rechtbank Rotterdam behandelt 15 mei a.s. in een tweede proforma zitting de strafzaak tegen zes verdachten.

Voor informatie: Wim de Bruin