700 klachten wegens onbehoorlijk bestuur Hilversum


HILVERSUM, 20070515 -- Een aantal bewonersverenigingen van Hilversum is een nieuw samenwerkingsverband gestart: Hilversum's Derde Macht (HDM). Hilversum's Derde Macht is momenteel bezig klachten in te dienen wegens onbehoorlijk bestuur. Momenteel hebben al meer dan 700 burgers klachten wegens onbekwaam en onbehoorlijk bestuur bij de gemeente ingediend.

Hilversum's Derde Macht heeft als doel de gemeente duidelijk te maken dat de bewoners genoeg hebben van de ondemocratische besluitvorming en bestuurlijke maatregelen die consequent de belangen van Hilversummers negeert, en die telkens terugkeert rond de besluitvorming bij belangrijke infrastructurele of bouwkundige projecten.

Hilversum's Derde Macht gaat de komende tijd door middel van acties belangrijke zaken op de agenda zetten waarbij de raad en het college van B&W de belangen van Hilversummers niet of nauwelijks heeft meegewogen, zoals het Integraal Bereikbaarheids Plan (IBP).

De inspraak -een van de weinige democratische middelen die bewoners hebben om hun ongenoegen uit te spreken of een alternatief plan aan te dragen voor een bestuurlijke maatregel- lijkt in Hilversum verworden tot een zoethoudertje voor de bevolking. Inspraakavonden gaan voorbij zonder dat inhoudelijke suggesties van de kant van bewoners worden meegenomen in het besluitvormingsproces. De avonden lijken uitsluitend georganiseerd om aan de wettelijke normen rond besluitvorming te voldoen. Een schijnvertoning die Hilversum's Derde Macht aan de kaak wil stellen.

Ook de raadsleden die het gemeentebestuur moeten controleren en behoeden voor blunders en die de belangen van de Hilversumse burger behartigen, laten onvoldoende zien de belangen van deze burgers daadwerkelijk te vertegenwoordigen. Daarom is ook gekozen voor de naam Hilversum's Derde Macht: op deze manier willen de bewoners duidelijk maken dat de eerste macht (het gemeentebestuur) en de tweede macht (raadsleden) nog altijd gekozen en gecontroleerd worden door de bewoners zelf.

Met Hilversum's Derde Macht geven wij invulling aan de zesde pijler van het coalitieakkoord van de regering, waarin men stelt dat de overheid zich moet opstellen als een bondgenoot van de samenleving, die betrouwbaar wil zijn en die samen met burgers aan oplossingen werkt.

De volgende bewonersverenigingen hebben zich aangesloten bij de Hilversum's Derde Macht: Bewonersvereniging J. Geradtsweg, Lieven de Keylaan (BIK) en Bewonersvereniging Raadhuis en Omstreken. Andere bewonersverenigingen worden nadrukkelijk uitgenodigd zich aan te sluiten bij Hilversum's Derde Macht.





Ingezonden persbericht