Goodwell investeert in grootste microkredietinstelling India


Nederlands fonds participeert in baanbrekende microfinance transactie

AMSTERDAM, 20070515 -- Het Nederlandse microfinance fonds Goodwell participeert in een baanbrekende investering in SHARE, de grootste microkrediet instelling in India. SHARE heeft meer dan één miljoen klanten en een leningen-portefeuille van USD 95 miljoen. De totale transactie van USD 27 miljoen is de grootste private equity investering tot nu toe in een microkredietinstelling wereldwijd.

Door deze investering kan SHARE nog sneller groeien. SHARE wil binnen 5 jaar 5 miljoen arme families extra bereiken en in totaal voor USD 600 miljoen aan leningen verstrekken. Het microfinance team van Goodwell in India gaan SHARE ondersteunen bij het realiseren van deze groei.

Goodwell investeert USD 2 miljoen. De andere investeerder in deze transactie is Legatum, een investeringsmaatschappij gevestigd in Dubai en Londen.
Voor Goodwell is de investering in SHARE een belangrijke stap in de opbouw van een portefeuille in India van USD 25 miljoen van investeringen in financiële diensten voor de armen. Het fonds werkt samen met internationale organisaties en banken, en investeert kapitaal zowel in kleine startende instellingen als in grotere snelgroeiende verstrekkers van microkrediet. De investeerders in Goodwell zijn particulieren, stichtingen en pensioenfondsen.

Udaia Kumar, oprichter en CEO van SHARE, is enthousiast over de nieuwe investeerders. "We staan aan het begin van een nieuwe fase in onze groei, en hun financiële en microfinance expertise en zakelijke ervaring helpen ons bij het realiseren van onze groeiambities. De transactie is een mijlpaal in de toetreding van professionele investeerders in de microfinance sector. Dit is zeer belangrijk om de schaalvergroting te bereiken die nodig is om aan de enorme vraag naar betaalbare financiële diensten in India te voldoen."

Vineet Rai, de managing partner van Goodwell in India, zegt daarover: "Er zijn zo'n 600 miljoen mensen in India die nog geen toegang hebben tot microkrediet, en er is maar een klein aantal professionele organisaties in deze markt actief. SHARE is een formidabele organisatie, die onder leiding van Udaia Kumar een enorme groei heeft laten zien, en een leidende positie heeft opgebouwd met een efficiënt en schaalbaar distributiemodel. Het feit dat SHARE er voor kiest om met ons in zee te gaan is een bevestiging van onze strategie om "intelligent" kapitaal te investeren, en de microfinance instellingen te helpen toe te treden tot de mainstream financiële sector."

Wim van der Beek, de managing partner van Goodwell in Nederland, voegt hier nog aan toe: "Voor ons team in India is deze transactie een bevestiging van de rol die zij spelen in de versterking van de sector, zowel voor starters als grotere instellingen. Door dit soort investeringen raken ook andere professionele investeerders geïnteresseerd in microfinance. Steeds meer pensioenfondsen en andere institutionele investeerders worden aangetrokken door de sociale impact terwijl het tegelijkertijd een financieel interessante investering is. Maar het blijft natuurlijk wel een terrein voor specialisten, en dat verklaart ook onze participatie in deze transactie."

Over Goodwell Goodwell Microfinance Development Company B.V. is een Nederlandse participatiemaatschappij die op een zakelijke en duurzame basis investeert in ondernemende microfinance instellingen wereldwijd. Goodwell is in 2006 van start gegaan met als aandeelhouders verschillende zakelijke en sociale investeerders: particulieren, stichtingen en pensioenfondsen.

Goodwell verschaft lange termijn risicokapitaal (eigen vermogen) en actieve ondersteuning aan commerciële microfinance instellingen (MFIs). Goodwell investeert in die landen die de beste groeimogelijkheden bieden voor commerciële MFIs. Goodwell vormt in deze landen joint ventures met sterke lokale partijen, die de nodige ervaring en lokale expertise meebrengen. Voor India is een subfonds (Aavishkaar Goodwell) opgericht, waarin ook internationale ontwikkelingsbanken en commerciële banken participeren.

Daarnaast werkt Goodwell samen met lokale banken die leningen verschaffen aan de MFIs en met ontwikkelingsorganisaties die de capaciteit helpen versterken. Goodwell is een fonds van uiteindelijk ¤ 30 miljoen, en bouwt lokale portefeuilles in subfondsen op van in totaal ¤ 90 miljoen in de komende 3 jaar. Voor meer informatie kunt u terecht op www.goodwell.nl of www.aaviskaargoodwell.com

Over SHARE Microfin Ltd.

SHARE Microfin Limited is een microfinancieringsorganisatie die gevestigd is in Hyderabad, Andra Pradesh, India. Het is een zgn. Non-Banking Financial Corporation ("NBFC"), die financiële diensten biedt aan Indiase vrouwen op het platteland, in meer dan 8.000 dorpen en met ruim 2.300 werknemers, verspreid over 312 kantoren in 5 deelstaten in India. SHARE is één van India's grootste microfinancieringsorganisaties, die in de afgelopen 3 jaar met 90% per jaar gegroeid is. De uitstaande portfolio is meer dan USD 95 miljoen.

Van gespecialiseerde rating agencies als CRISIL en M-CRIL heeft SHARE hoge ratings gekregen. SHARE is zeer gecommitteerd aan een zakelijke benadering die leidt tot duurzame resultaten en het realiseren van de doelstelling om in de komende 5 jaar uit te breiden naar meer dan 6 miljoen klanten met een portfolio van USD 600 miljoen. Voor meer informatie kunt u terecht op www.sharemicrofin.com