Stichting Bouw Research

SBR bijeenkomst
VloerenVisie Betonkernactivering

dinsdag 15 mei 2007

Op dinsdag 15 mei organiseert SBR een bijeenkomst over het onderwerp 'betonkernactivering'. Met de bijeenkomst wil SBR architecten, ontwerpers, constructeurs en projectleiders meer houvast geven bij het toepassen van betonkernactivering. De middag wordt gehouden in het Spoorwegmuseum te Utrecht. Een aantal sprekers met ervaring in betonkernactivering zal het onderwerp belichten vanuit diverse standpunten.

VloerenVisie Betonkernactivering in het Spoorwegmuseum te Utrecht Het principe van betonkernactivering is niet nieuw, maar het ontbreekt in de markt aan voldoende kennis van de toepassingsmogelijkheden. Om die reden brengt SBR in april ook de publicatie Thermisch actieve vloeren, de materiaalneutrale titel van betonkernactivering, uit. Bij betonkernactivering gaat de vloer een actieve rol spelen bij het verwarmen en koelen van gebouwen.

Het is de vraag of dit bij alle gebruiksfuncties wenselijk is. Bovendien is de koel- en verwarmingscapaciteit van de vloer beperkt. De afweging betreffende de toepassing dient dus zorgvuldig gemaakt te worden. De beslissing om de vloer te gebruiken als afgiftesysteem moet in het voorontwerp genomen worden en heeft invloed op de architectuur, de technische installaties, de draagconstructie en de afbouw. De eenvoudige gedachte om met de gebouwmassa het gebouw thermisch te conditioneren, spreekt tot de verbeelding; dit wordt versterkt door het thermisch comfort.

Sprekers met ervaring
Tijdens de bijeenkomst van 15 mei komt met name de toepassing van betonkernactivering aan bod. Na de uiteenzetting over het principe wordt ingegaan op de aandachtspunten bij de keuze van het klimaatbeheersingsconcept, het ontwerp van het gebouw, de afstemming tussen ontwerp en uitvoering en de ervaringen in de praktijk. Tenslotte komt de keuze van het klimaatbeheersingsconcept en de rol van de architect hierbij aan bod. De middag wordt voorgezeten door Peter de Winter, eindredacteur van het blad BouwWereld. Om het inzicht over wel of niet toepassen van betonkernactivering te verdiepen zal Peter de Winter de discussie hierover op gang brengen.

Programma
13.30 uur Ontvangst
14.00 uur Welkom namens SBR door Wim Verburg
14.05 uur Middagvoorzitter Peter de Winter introduceert sprekers 14.15 uur Betonkernactivering
Hans Buitenhuis, DWA installatie- en energieadvies 14.40 uur Betonkernactivering en het bouwproces
Aad van Paassen, VBI ontwikkeling bv 15.30 uur Betonkernactivering toegepast
Rien Trouborst, de Jong, Gortemaker Algra architecten en ingenieurs 15.55 uur Betonkernactivering en de architect
Chris de Jonge van JHK Architecten 16.20 uur Betonkernactivering op de weegschaal
discussie met de bezoekers over de voor en nadelen van betonkernactivering onder leiding van Peter de Winter. 16.45 uur Afsluiting door Wim Verburg

Deelnemen aan de bijeenkomst kost ¤ 150,- (excl. BTW) per persoon. In het geval u onverhoopt verhinderd bent, is kosteloze annulering mogelijk tot twee weken voor aanvang van de bijeenkomst. Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u een bevestiging met een factuur. Annuleren kan alleen schriftelijk aan SBR geschieden. SBR behoudt zich het recht voor om bij onvoldoende deelname de bijeenkomst te annuleren. In dat geval worden, indien reeds betaald, de volledige deelnamekosten geretourneerd. Voor meer informatie over de bijeenkomst kunt u contact opnemen met Bram van der Valk, (b.vandervalk@sbr.nl) 010-206 59 59.

Aanmelden bij b.vandervalk@sbr.nl