Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Mei 2007

KABK 325: fotograaf Elisabeth Heyert bespreekt haar werk In Memoriam, The Travelers en The Sleepers op de KABK

In het kader van het 325-jarig jubileum van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) vinden gedurende het jaar bijzonder lustrumactiviteiten plaats. In de maand mei worden er bijzondere reeks workshops en lezingen gegeven. De afdeling Fotografie heeft fotografe Elisabeth Heyert op dinsdag 15 mei om 16.00 uur uitgenodigd om haar werk te bespreken in het Auditorium van de KABK.

In Memoriam, The Travelers en The Sleepers
Heyert exposeert tijdens FotoFestival Naarden (16 mei t/m 10 juni) onder het subthema: In Memoriam. Zij exposeert daar met het werk The Travelers. In de lezing zal Heyert naast dit werk ook aandacht besteden aan haar oudere project: The Sleepers.

The Travelers
Dit project begon in 2004 nadat Heyert een artikel had gelezen over een rouwkamer in Harlem. Daarin werd het gebruik van inwoners van Harlem beschreven om het lichaam van een overledene mooi aan te kleden voor een schitterend uitvaartritueel om het leven na de dood te begroeten. Deze ceremonies horen bij het vertrouwde beeld van rouw, het lichaam in de kist, omgeven door weelderige bloemenarrangementen. Heyert vroeg zich af wat er zou gebeuren als de lichamen geabstraheerd zouden worden uit de context van een uitvaart en de attributen van een rouwdienst. Zou het mogelijk zijn een ontroerend en emotioneel portret te maken van iemand na de dood?

Met instemming van een begrafenisondernemer, en de schriftelijke toestemming van de afzonderlijke betroffen families, fotografeerde zij ieder van mijn onderwerpen tegen een achtergrond van zwart doek om irrelevante details te elimineren. Hyert: 'Ik wist nooit wanneer ik toestemming zou krijgen om iemand te fotograferen, dus ik moest voortdurend stand-by zijn, en vervolgens moest ik zeer snel werken, vaak tot enkele minuten voor de rouwdienst begon.'

The Sleepers
In deze serie maakte Heyert vanaf haar balkon foto's van slapende mensen. In twee, drie uur tijd portretteerde ze 'de slapenden', waarin ze de bijzondere transformaties van hun onderbewuste wereld vastlegde. De kwetsbare doch relaxte lichamen leken te zweven in de lucht toen ze deze later tegen een zwarte achtergrond plaatste. Tijdens een bezoek aan verlate gebouwen in Noord-Sicilie projecteerde zij haar beelden tegen deze oude ruïnewanden en fotografeerde ze 's nachts opnieuw, waardoor de foto's een intens mystiek karakter kregen.

Elisabeth Heyert is geboren in New York, waar zij nog steeds woont en werkt. Haalde haar MA fotografie en fotogeschiedenis aan het Royal College of Art in London. Ze is auteur en fotograaf van Metropolitan places (1989). Haar laatste publicatie is The Travelers (2006). Foto's van Heyert bevinden zich ondermeer in de collecties van Metropolitan Museum of Art and San Francisco Museum of Modern Art.

Belangstellenden voor de lezing kunnen zich opgeven via e-mail: a.simeone@kabk.nl


---

Noot voor de pers,