Openbaar Ministerie


School âDe Ruimteâ uit Soest voldoet niet aan de Leerplichtwet

Utrecht, 11 mei 2007

Wordt de Leerplichtwet overtreden door kinderen naar de voormalige Iederwijsschool "de Ruimte" te laten gaan of niet? Deze vraag staat centraal op de kantonzitting in Utrecht van 15 mei 2007.

De Inspectie voor het Onderwijs heeft zowel in 2004 als in 2005 geoordeeld dat de particuliere school âDe Ruimteâ in Soest niet voldoet aan de eisen zoals gesteld in de Leerplichtwet. Twee ouders van leerplichtige leerlingen van âDe Ruimteâ in Soest zijn nu door het OM Utrecht gedagvaard voor de kantonrechter in verband met het overtreden van de Leerplichtwet.

Voor de ouders is het een principiële keus om hun kinderen naar âDe Ruimteâ te laten gaan. De ouders vinden dat hun kinderen op deze school zich in meerdere opzichten beter ontwikkelen dan in het reguliere onderwijs. Zij vinden dat in de schoolkeuze het belang van het kind voorop moet staan en dat het belang van hun kind het meest gediend is met het onderwijssysteem van de school "de Ruimte" in Soest. Zij wijzen op de vrijheid van onderwijs in Nederland zoals is vastgelegd in artikel 23 van de Grondwet. Zij zijn van mening dat die vrijheid thans wordt aangetast door via de Inspectie een dergelijke keuze voor een innovatief onderwijssysteem onmogelijk te maken. De ouders betwisten niet dat hun kinderen nog steeds bij deze school staan ingeschreven en niet elders.

Er zijn scholen met een innovatief onderwijssysteem in Nederland die naar het oordeel van de Inspectie wel aan de eisen van de Leerplichtwet voldoen, zowel voor wat betreft het basisonderwijs dat zij bieden als voor wat betreft het voortgezet onderwijs. Ten aanzien van âDe Ruimteâ komt echter de Onderwijsinspectie gemotiveerd en onderbouwd meermalen tot de conclusie dat deze school niet aan de eisen van de wet voldoet. Daarvan zijn de ouders in kennis gesteld. De ouders is uitgelegd dat hun kind als âniet ingeschreven op een schoolâ wordt aangemerkt. Ook is bij de school en de ouders bekend wat er veranderd of aangepast dient te worden om âDe Ruimteâ alsnog aan de eisen van de Leerplichtwet te laten voldoen.

Het OM Utrecht is van oordeel dat de Leerplichtwet door deze ouders wordt overtreden door hun kinderen naar een school te sturen waarvan ze weten dat deze niet aan de wettelijke eisen voldoet. De Inspectie heeft geoordeeld dat de school niet aan de vereisten voldoet. De leerplichtige kinderen dienden (door de ouders) uiterlijk op 1 juli 2006 op een andere school te zijn ingeschreven om daar onderwijs te volgen dat aan de eisen van de wet voldoet. Nu de ouders dat hebben nagelaten overtreden ze de Leerplichtwet.

Hoewel de bewijsvoering van deze overtreding naar het oordeel van het OM op basis van de huidige wetgeving juridisch relatief eenvoudig is, kan de behandeling van de zaken bij de kantonrechter in een veel complexer en principiëler kader worden geplaatst. Het is aannemelijk dat namens of door de verdachten ter zitting een discussie op gang zal worden gebracht over onder meer de belangen van (al dan niet radicale) onderwijsvernieuwing en de beperkingen van het reguliere onderwijs, over het belang van particuliere scholen en de al dan niet wenselijkheid van overheidstoezicht op scholen, over het belang van het individuele kind en de vrijheid van onderwijs.

Het proces vindt plaats in het gerechtsgebouw te Utrecht, op dinsdag 15 mei om 09.30 uur. De zitting is openbaar.