LLiNK

Rotterdam, 11 mei 2007


- PERSBERICHT -

LLinke Soep stort zich in het afval

LLinke Soep, het duurzame programma met ballen, snuffelt deze week aan allerlei soorten afval. De puinzooi van proleten op de openbare weg, het overgebleven avondeten van de gemiddelde burger en de restjes van Henk Westbroek. Daarnaast geven we Nederland een likje natuurvriendelijke verf en vliegen we met een schoon geweten de wereld rond. LLinke Soep is op dinsdag 15 mei om 20.55 uur te zien bij LLiNK op Nederland 3.

Wie in Singapore betrapt wordt op het op straat gooien van een sigarettenpeuk of zelfs een lucifer, krijgt zonder dralen een boete van ¤ 500,- aan de broek en mag, gehuld in een oogverblindend geel pak met het opschrift Collective Work Order, urenlang parken en lanen gaan schrobben. En wie de gore moed heeft om een drankblikje op straat te dumpen, krijgt zelfs een boete van ¤ 1000,- en mag het gele pak nog een dagje extra aan. Het gevolg van dit onverbiddelijk beleid is dat je in Singapore van de grond kunt eten. Helaas is Singapore niet bepaald een democratie en dit is dan ook zeker geen pleidooi voor deze dictatuur. Maar zoals wij in Nederland met ons zwerfafval omgaan, is weer het andere uiterste. Je vraagt je soms werkelijk af wie toch de aso's zijn die al die lege dozen, plastic zakken, flessen in de berm en op straat dumpen. Jaarlijks dertigduizend ton. Edo verbaast er zich ook over. Hij gaat de straat op om Nederland schoon te maken en zwerfafval op te halen. En naar een oplossing te zoeken. Milieuorganisaties menen dat het invoeren van statiegeld op blikjes en kleine plastic flesjes een nuttige remedie is. Zo werk je ook aan de beste recycling. Maar helaas, blikjes en flesjes vormen slechts 5% van het zwerfafval. Dat betekent dus dat de overige 95%, waaronder snoeppapiertjes, kauwgom en sigarettenpeuken, gewoon blijft liggen en wat doen we daar dan mee?

De uitwassen van onze consumptiemaatschappij beperken zich niet tot zwerfafval. Ook binnenshuis is de verspilling grotesk. Een normaal huishouden gooit jaarlijks zomaar 110 tot 165 kilo bruikbaar voedsel weg. Omgerekend een bedrag van ¤ 330,-. 'Food not bombs' is een organisatie die daar een punt van maakt en actie voert om de mensheid bewust te maken van deze zinloze verspilling. Razende reporter Marcel gaat met de actievoerders op stap. In het centrum van Utrecht speuren ze naar bruikbaar afvalvoedsel. Daar worden vervolgens exquise hapjes van gekokkereld die aan het publiek worden uitgedeeld.

Maar niet iedereen is een verspiller. Froukje belt aan bij radio-dj Henk Westbroek. Hij blijkt een behoorlijk groene inborst te hebben en toont binnen een handomdraai aan dat het allemaal anders kan met de overconsumptie. Hij pakt het hondenkookboek er eventjes bij en maakt in een handomdraai, met de restjes die op tafel staan, een aantal overheerlijke hapjes. Ook qua CO2 uitstoot scoort hij hoog. Want ondanks het feit dat hij zijn rijbewijs niet zo lang geleden heeft gehaald, besloot hij uit milieuoverwegingen onlangs toch de auto de deur uit te doen.

Een likje hier, een likje daar, Nederland staat behoorlijk in de verf. Maar hoe ongelooflijk giftig en belastend voor het milieu de verf die je aanbrengt is, besef je niet als je vrolijk een muurtje staat te kwasten. In elke fase van zijn bestaan is verf namelijk schadelijk: tijdens de fabricage, tijdens het gebruik en als afval. Dat komt door het grote aantal giftige, chemische stoffen dat de verf bevat. Toch bestaan er ook merken die de milieubelasting proberen te beperken. Mooi gegeven voor een kleine test. Edo vraagt een kunstschilder, een beroepsschilder en een doe-het-zelver voor een panel dat drie soorten dekkende houtverf met zijdeglans moet testen: Colors Zijdeglans van Flexa, Haut Peinture van Wijzonol en Satilin van Aquamarijn. De laatste is een verf op basis van natuurlijke grondstoffen. De kleur waarmee getest wordt is vanzelfsprekend LLiNK-groen.

Het is allang niet exclusief meer om voor je vakantie eventjes naar een ashram in India te vliegen, naar Mongolië af te reizen of het vliegtuig naar Peru te nemen om de Inca-trail te doen. De wereld ligt aan onze voeten en gemiddeld gaan we bijna 3 keer per jaar op vakantie. Het toerisme groeit dan ook nog altijd stormachtig. En daarmee ook het enorme milieuprobleem dat nu de klimaatverandering veroorzaakt. Vooral het transport naar onze vakantiebestemmingen is de boosdoener. De enorme CO2 uitstoot van vliegtuigen die al die reizen mogelijk moeten maken, is verantwoordelijk voor 80% van de negatieve milieu-effecten. Maar misschien valt er wat aan te doen. Een fijne uitdaging voor Froukje die op zoek gaat naar het waarom en daarom van 'groene' vakanties.

LLinke Soep op radio, tv en internet.
Radio 1: iedere vrijdag om 20.00 uur.
Nederland 3: dinsdag 15 mei om 20.55 op Nederland 3. Internet: iedere dag vers

LLinke Soep is een programma van LLiNK. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 2 en 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.LLiNK.nl.


------------------------------------------


- EINDE PERSBERICHT -