Amnesty International organiseert 'mini Gay Pride' langs Poolse en Letse ambassades met Europarlementariërs en COC

11-05-2007 Geweld tegen seksuele minderheden in Polen en Letland baart Amnesty International grote zorgen. In het kader van de Campagne tegen Discriminatie hebben Amnesty-groepen daarom de afgelopen maanden actie gevoerd voor de bescherming van homoseksuelen in beide landen. Op 15 mei gaat Amnesty met Europarlementariërs en het COC naar de Poolse en Letse ambassades in Den Haag om de resultaten daarvan aan te bieden en om aan te dringen op optimale bescherming tijdens de Gay Prides in Warschau (19 mei) en Riga (3 juni.) De actie heeft de vorm van een veelkleurige, rumoerige mini -Gay Pride.

Deelnemers aan de mini Gay Pride in Den Haag zijn o.a. de voormalige en huidige Europarlementariërs Joke Swiebel en Emine Bozkurt (beide PvdA), Frank van Dalen en Joyce Hamilton van het COC en directeur Eduard Nazarski van Amnesty International. De tocht zal om 11.00 uur starten bij het homomonument aan de Koninginnegracht in Den Haag, langs de Poolse en Letse ambassade voeren en zal rond 12.30 uur eindigen op Plein 1813. De deelnemers zullen zoveel mogelijk in de kleuren van de regenboog gekleed zijn, met kleurrijke kapsels, op fietsen, steps, skates of een ander versierd vervoermiddel Tijdens de tocht zal een drumband uiting geven aan de slogan Make Some Noise Against Discrimination.

Achtergrond

Homofobie in Polen

In Polen verbiedt de overheid homofestivals en doen hooggeplaatste politici homofobe uitlatingen. Met zulke uitspraken dragen Poolse politici bij aan onverdraagzaamheid en intimidatie en keuren zij discriminerend gedrag tegenover homoseksuelen goed. Ook worden demonstranten voor homorechten regelmatig bekogeld en uitgejouwd. Hoewel seksuele minderheden soms politiebescherming krijgen, overheerst intolerantie jegens hen.

Amnesty-delegatie naar Gay Pride in Riga

In Letland werd de Gay Pride in Riga in 2006 verboden en werden bezoekers aan een persconferentie met eieren en uitwerpselen bekogeld door tegendemonstranten.Politieagenten verschenen pas twee uur na het begin van de aanvallen. Ook dit jaar maakt Amnesty zich zorgen over de veiligheid van de deelnemers aan de Gaypride in Riga. Daarom zal een internationale delegatie van Amnesty International op 3 juni deelnemen aan deze Gay Pride. Vanuit Nederlands zullen hieraan de Europarlementariers Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) deelnemen. Amnesty wil daarmee haar solidariteit betuigen aan seksuele minderheden in Letland.

Meer informatie over Amnesty International's deelname aan de Gay Pride in Riga: http://web.amnesty.org/pages/lva-030507-background-eng

Voor meer informatie over rechten van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Letland zie: http://web.amnesty.org/library/Index/ENGEUR010202006 http://web.amnesty.org/library/Index/ENGEUR010192006 http://web.amnesty.org/library/Index/ENGEUR520032006 http://web.amnesty.org/library/Index/ENGEUR520022006 http://web.amnesty.org/library/Index/ENGEUR520012006 http://web.amnesty.org/library/Index/ENGEUR520012005