Gemeente Hilversum

Vragen van de ChristenUnie inzake achteraf informeren door politie aan burgers na melding of actie.

14 mei 2007
Hilversum, 18 april 2007

Betreft: vragen art. 41 RvO achteraf informeren door politie aan burgers na melding of actie.

Geacht college,
In de samenleving ontstaat meer en meer de behoefte aan goede communicatie tussen burgers en overheid. Daar wordt ook op een aantal fronten al nadrukkelijk aan gewerkt. Op één front is de communicatie tussen burgers en overheid echter nog onderontwikkeld. En dat is bij de politie, en wel specifiek in het geval dat er door een burger een melding van een voorval wordt gedaan, bijvoorbeeld een inbraak, waar door de politie op wordt gereageerd, maar waar de burger die de melding heeft gedaan vervolgens niets meer op hoort.

De ChristenUnie heeft in de vergadering van de commissie bestuur van 15 februari aandacht gevraagd voor het achteraf terugkoppelen door de politie aan burgers wat er is gedaan met een melding.

Uit de discussie die toen ontstond met de nieuwe korpschef de heer Van Vemde bleek dat daar op dit moment door de politie geen aandacht aan wordt besteed. Omdat dit uit formatief oogpunt niet mogelijk is. Maar dat het wel in de bedoeling ligt om daar meer aandacht aan te gaan besteden: In het verslag van de commissie bestuur van 15-02-2007 staat daarover: "De politie richt zich nu sterk op de slachtofferhulp, maar er zal binnenkort ook meer aandacht voor de aanmelders zijn".

In de Gooi en Eemlander van 7 april 2007 lezen wij dat de politie onderzoekt of omwonenden van een adres, waar bijvoorbeeld een arrestatieteam net een actie heeft uitgevoerd, achteraf geïnformeerd kunnen worden. Dit om ongerustheid over de aard van die actie weg te nemen. Een bewoonster had een klacht ingediend, en die klacht werd gegrond verklaard door de politie.

De ChristenUnie vindt dat de toezegging van de korpschef en de gegrondverklaring van de klacht in elkaars verlengde liggen. Dit leidt bij ons tot de volgende vragen op grond van artikel 41 RVO.
1. De ChristenUnie vindt de toezegging "binnenkort zal er ook meer aandacht voor de melders zijn" nogal ruim. Graag horen wij van u wanneer (datum) de politie denkt te beginnen met "het meer aandacht schenken aan de aanmelders"?

2. Welke concrete acties worden door de politie en het college ingezet en wanneer als het gaat om het geven van meer aandacht aan de melders?
In de Regio Amsterdam wordt door de politie fasegewijs geëxperimenteerd met het terugbellen van burgers na een gedane melding.

3. Is het college bereid om met de politie afspraken te maken over de start van een experiment om in een deel van Hilversum of een deel van de regio Gooi en vechtstreek melders bij wijze van proef terug te gaan bellen? En zo ja, wanneer wilt u dit experiment starten?
4. Indien het antwoord op vraag 3 nee is, waarom dan niet?

Wij wachten uw antwoorden met interesse af.
Met vriendelijke groeten,
Aldrik Dijkstra
ChristenUnie