Ingezonden persbericht


29 procent van software in Nederland illegaal

Verlies voor Nederlandse software-industrie 334 miljoen euro; verbeterde controle en regelgeving stabiliseren piraterij

Amsterdam, 15 mei 2007 - 29 procent van de gebruikte pc-software in Nederland is illegaal. De Nederlandse software-industrie leed hierdoor in 2006 een omzetverlies van 334 miljoen euro. Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van IDC in opdracht van de Business Software Alliance (BSA). In 2005 was het piraterijpercentage in Nederland 30 procent en leed de software-industrie een schade van 475 miljoen euro. Het piraterijpercentage in de Europese Unie blijft met 36 procent in 2006 stabiel ten opzichte van 2005. De schade door illegale pc-software daalde echter met 797 miljoen euro. Ondanks deze daling blijven de verliezen in de EU hoog: de jaarlijkse schade bedraagt 8,8 miljard euro. Deze bevindingen zijn het resultaat van de vierde jaarlijkse Global Software Piracy Study, die is uitgevoerd door IDC, het onafhankelijke bureau voor marktonderzoek en -analyse.

"Hoewel we in Nederland vooruitgang zien, is er nog veel te doen om softwarepiraterij nog verder terug te dringen", zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA. "De BSA zal onverminderd doorgaan met voorlichtingscampagnes en juridische actie. We doen daarnaast ook een dringend beroep op de overheid, brancheorganisaties en het bedrijfsleven om bij te dragen aan de aanpak van softwarepiraterij. Softwarepiraterij brengt niet alleen de IT-sector financiële schade toe, maar heeft ook negatieve invloed op de lokale economie, belastinginkomsten en werkgelegenheid."

Internationale onderzoeksresultaten

* Het IDC-onderzoek besloeg 102 landen wereldwijd. Het wereldwijde piraterijpercentage is 35% in 2006 (35% in 2005).


* De wereldwijde top 3 van landen met de hoogste piraterijpercentages in 2006: Armenië (95%), Moldavië (94%) en Azerbeidjaan (94%).


* De wereldwijde top 3 van landen met de laagste piraterijpercentages in 2006: de Verenigde Staten (21%), Nieuw Zeeland (22%) en Japan (25%). Nederland staat op de twaalfde plaats in deze ranglijst van landen met de laagste piraterijpercentages.


* De top 3 van landen met de hoogste piraterijpercentages in de Europese Unie in 2006: Roemenië (69%), Bulgarije (69%) en Griekenland (61%).


* De landen met de laagste piraterijpercentages in de Europese Unie in 2006: Denemarken (25%), Oostenrijk (26%), Zweden (26%) en Zwitserland (26%).


* In 2006 leed de software-industrie wereldwijd een verlies van 31,6 miljard euro als gevolg van piraterij.


* De wereldwijde top 3 van landen met de hoogste verliezen als gevolg van piraterij in 2006: Verenigde Staten (5,81 miljard euro), China (4,33 miljard euro) en Frankrijk (2,13 miljard euro). Nederland staat wereldwijd op de achttiende plaats.


* IDC schat dat in de komende vier jaar wereldwijd meer dan 279 miljard euro aan pc-software zal worden besteed. Gezien de huidige marktgroei en de piraterijniveaus voorspelt het bureau dat softwarepiraterij in dezelfde periode een waarde zal vertegenwoordigen van meer dan 143 miljard euro.


* Softwarepiraterij heeft een brede economische impact: zo hebben lokale softwaremarkten te lijden onder oneerlijke concurrentie door illegale software, lopen overheden belastinginkomsten mis, wordt de werkgelegenheid negatief beïnvloed en staat bij bedrijven die illegale software gebruiken de bedrijfscontinuïteit op het spel.

Stand van zaken in de EU
Het piraterijpercentage in de EU is afgenomen van 37 procent in 2003 naar 36 procent in 2006, ondanks de uitbreiding van de EU in 2004 naar 25 landen. Dit onderstreept dat de inspanningen om piraterij terug te dringen, effect hebben. Harmonisatie van Europese regelgeving heeft een positieve invloed gehad op het terugdringen van piraterij. Daardoor is het piraterijpercentage in de EU sinds 2005 stabiel gebleven. Desondanks is de schade nog steeds aanzienlijk en blijft softwarepiraterij een serieuze bedreiging voor lokale en nationale economieën.

Effectieve regelgeving om bedrijven en lokale economieën te beschermen, blijft een belangrijk wapen in de strijd tegen piraterij, vooral als het gaat om het gebruik van internet om illegale software te verspreiden. De mogelijke impact van de Criminal Law Directive, die onlangs door het Europees Parlement is goedgekeurd, is een bron van zorg. Deze richtlijn heeft als doel om de sancties tegen het schenden van intellectueel eigendom te harmoniseren. Bepaalde definities binnen deze richtlijn spelen mensen in de kaart, die software naar het internet uploaden, waarna anderen die kunnen downloaden. Zij zijn niet strafbaar als ze geen aanwijsbaar financieel voordeel met de piraterij behalen.

Volgens IDC heeft de toegenomen beschikbaarheid van breedband in ontwikkelde landen ertoe geleid dat internet het belangrijkste distributiekanaal is geworden voor illegale software. In opkomende markten is de cd-rom nog het belangrijkste verspreidingsmedium. Als deze markten zich ontwikkelen, zal ook daar internet aan populariteit winnen.

Uit het onderzoek blijkt dat West-Europa nog steeds de hoogste verliezen in de EMEA-regio lijdt als gevolg van piraterij. De IT-markt in Centraal- en Oost-Europa groeit echter twee keer zo snel, waardoor de schade in deze regio explosief stijgt. Zo zijn de piraterijpercentages in Centraal- en Oost-Europa met een procent afgenomen tot 68 procent. De economische groei heeft er echter toe geleid dat de schade met 687 miljoen euro is gestegen tot 3,26 miljard euro.

Over het onderzoek
Het BSA-IDC Global Piracy-onderzoek omvat alle softwarepakketten voor pc's, inclusief desktops, laptops en portables, exclusief software voor mainframes en servers of geleverd als service. IDC gebruikte eigen gegevens over de levering van hard- en software en schakelde IDC-analisten in 50 landen in om trends in piraterij in kaart te brengen. Het volledige onderzoek is te vinden op www.bsa.org/globalstudy.

# # #

Business Software Alliance (BSA)
De Business Software Alliance (BSA) richt zich op het bevorderen van een veilige en legale digitale wereld. De BSA fungeert als spreekbuis van de commerciële softwaremarkt en hardwarepartners in de richting van overheden en de internationale markt. Leden van de organisatie behoren tot de snelst groeiende industrie ter wereld. De BSA-programma's ondersteunen technologie-innovatie op basis van educatie en beleidsinitiatieven die bescherming van auteursrechten, cyberbeveiliging, handel en e-commerce bevorderen. BSA-leden zijn onder andere Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Microsoft, Monotype, Symantec, Tekla en UGS. Associate BSA-leden zijn: Attachmate, Mamut, Microstar en OWG. Voor meer informatie: www.bsa.org/netherlands.

Noot voor de redactie,