Ingezonden persbericht


Persbericht

15 mei 2007

Zelftests nemen onrust weg en stimuleren gezond leven

Reactie op 'Medische APK van Landelijke Huisartsen Vereniging'

MiraTes, marktleider op het gebied van medische zelftests, is het oneens met de kritiek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) die claimt dat zelftests zorgen voor onnodige onrust en leiden tot een hypochondrische samenleving. Volgens MiraTes nemen zelftests onnodige bezorgdheid juist weg en stimuleert zelftesten een gezondere levensstijl. De LHV maakte enkele uren geleden bekend de strijd met zelftests aan te gaan en een medische APK-keuring te introduceren.

Uit recent onderzoek van MiraTes (onder ruim 400 respondenten) blijkt bijvoorbeeld dat 28% van de cholesterol zelftests gaat naar mensen die het vervelend vinden om voor een meting naar de dokter te gaan. Ze kiezen juist voor een zelftest omdat deze laagdrempelig is (26%), weinig tijd kost (45%) en overal en altijd uitgevoerd kan worden (44%). Bij een te hoog cholesterol geeft 58% van de respondenten aan meer te gaan bewegen, stress te vermijden (30%), gezonder te eten (61%), minder te gaan roken (56% van de rokers) en minder te gaan drinken (28% van mensen die alcohol drinken).

Volgens MiraTes weet de gemiddelde Nederlander veel meer over zijn gezondheid dan 10 jaar geleden. Deze toegenomen kennis leidt tot nieuwe vragen. Een zelftest fungeert als filter op de bestaande gezondheidszorg. Mensen die ongerust geworden zijn, gaan door de beschikbaarheid van zelftests niet onnodig naar de huisarts. TV-programma's, kranten en gezondheidsbladen besteden veel aandacht aan de gezondheid en maken mensen bewuster. Op het internet kunnen bezorgde mensen zelf verdieping zoeken in de onderwerpen die ze bezighouden.

MiraTes geeft aan dat zelftests nooit als vervanging voor een huisarts kunnen dienen. Hoewel zelftests geleverd worden met uitgebreide medische achtergrondinformatie (gebaseerd op NHG-standaarden), wordt altijd doorverwezen naar de huisarts indien de gebruiker een mogelijk zorgwekkend testresultaat heeft.

(296 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over MiraTes

MiraTes is marktleider op het gebied van diagnostische tests voor thuisgebruik. Met zijn producten en service beantwoordt het bedrijf aan de vraag van consumenten naar informatie en zelftests op het gebied van gezondheid.

Bij MiraTes staat de individuele mens centraal, die om welke reden dan ook informatie zoekt over zijn gezondheid. De zelftests van MiraTes zijn speciaal ontwikkeld voor thuisgebruik en gebaseerd op standaard laboratoriumtests die ook in ziekenhuizen, ambulances, huisartsenpraktijken e.d. worden gebruikt.

Betrouwbaarheid, service en kwaliteit zijn de kernwaarden van MiraTes. MiraTes beschikt over een eigen medische staf en een internationale helpdesk. Bovendien is het bedrijf aangesloten bij de Nederlandse brancheorganisatie DIAGNED en onderschrijft de door deze organisatie opgelegde regels aangaande privacy, milieu en reclamecodes. Voor meer informatie over DIAGNED: http://www.diagned.nl.

MiraTes is opgericht in 1999 en heeft zijn hoofdkantoor gevestigd in Rotterdam. De producten van MiraTes worden verkocht via apotheken en drogisterijen in Nederland, België, Duitsland, Spanje, Groot-Brittannië, Tsjechië en Slowakije en wereldwijd via het Internet door MiraTes Asia Ltd.

Voor meer informatie over MiraTes kunt u een bezoek brengen aan http://www.mirates.nl of contact opnemen met:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Joost Galema

PR & Communicatie

MiraTes BV

E-mail: jgalema@mirates.com

Tel: 010 262 13 38