Honderd jaar Nederlandse Vereniging voor de Sigarenindustrie

15.05.2007 / 08:43 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ned. ver. sigarenindustrie

Ned. ver. sigarenindustrie

Honderd jaar Nederlandse Vereniging voor de Sigarenindustrie

Eindhoven, 15 mei 2007 - Vandaag viert de Nederlandse Vereniging voor de Sigarenindustrie, ontstaan uit het Verbond van Verenigingen van Sigarenfabrikanten in Nederland (1907) en de Rooms Katholieke Vereniging van Sigarenfabrikanten (1913), haar 100-jarig bestaan.

Anno 2007 heeft de vereniging vijf leden, te weten:

- Royal Agio Cigars te Duizel (Mehari's, Panter, Balmoral en De Huifkar);
- BAT te Amstelveen (Schimmelpenninck);

- Henri Wintermans Cigars te Eersel (Café Crème, Colts, Henri Wintermans en Nobel Petit);

- Ritmeester Cigars te Veenendaal (Ritmeester, Dannemann en Al Capone);
- Swedish Match Cigars te Valkenswaard (La Paz, Willem II, Justus van Maurik, De Heeren van Ruysdael, Oud Kampen en Hajenius).

Marcel Crijnen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor de Sigarenindustrie: 'Gezamenlijk zijn deze bedrijven goed voor meer dan 90 procent van de jaarlijkse omzet van ongeveer 450 miljoen sigaren op de binnenlandse markt, en bieden zij wereldwijd werkgelegenheid aan ruim 7.000 medewerkers. De productie van de Nederlandse industrie en haar buitenlandse dochterbedrijven bedroeg in 2006 ongeveer 2,5 miljard stuks. Na de Verenigde Staten van Amerika is Nederland hiermee de tweede sigarenproducent ter wereld. Met een jaarlijks exportvolume van meer dan 2 miljard sigaren is Nederland bovendien de grootste exporteur van sigaren ter wereld'.

Als thema voor het 100 jarig jubileum is gekozen voor 'De Kunst van het Genieten'. Eind 2006 is aan studenten van de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht gevraagd om een illustratie te maken, waarin zij hun visie geven op het genieten in de toekomst en de mogelijke rol van de sigaar daarin. Tijdens het jubileumfeest in de Orangerie te 's-Hertogenbosch zullen de drie prijswinnaars vanavond bekend worden gemaakt. Tevens ontvangen de aanwezigen een exemplaar van het jubileumboek, waarin de illustraties zijn gebundeld.