College Bescherming Persoonsgegevens


Privacywetgeving belemmert informatie-uitwisseling over kindermishandeling niet

15 mei 2007

Is privacy de schuilplaats voor de kindermishandelaar? Het antwoord is nee! Uit een rondetafelgesprek, georganiseerd door het College bescherming persoonsgegevens en de Inspectie jeugdzorg, blijkt dat professionals zelfs vinden dat informatie uitgewisseld moet worden als het gaat om vermoedens van kindermishandeling.

In een brief aan minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin pleit het CBP voor één handreiking voor alle beroepsgroepen met uitleg over spreekrecht en interventieplicht. De handreiking zou voor een ieder duidelijk moeten maken welke informatie mag en zelfs moet worden uitgewisseld om kindermishandeling aan te pakken. Op de expertmeeting waren verschillende medische beroepsgroepen, psychiatrie, jeugdzorg, politie, onderwijs en de IGZ vertegenwoordigd. Het rondetafelgesprek werd geleid door Margo Vliegenthart.

Alle aanwezigen waren het erover eens dat de privacywetgeving en het beroepsgeheim geen belemmering vormen om tijdig informatie uit te wisselen bij vermoedens van kindermishandeling. Sterker: men stelt dat er spreekrecht en interventieplicht is voor professionals: een arts mag niemand in een hulpeloze toestand laten. Over sommige kinderen moet je praten, dit hoort bij het uitoefenen van goed hulpverlenerschap. Het wettelijk kader biedt veel ruimte om door middel van uitwisseling van informatie te werken aan het voorkomen van kindermishandeling.

http://www.cbpweb.nl/documenten/pb_20070515_rondetafelconf.stm

College bescherming persoonsgegevens
Postbus 93374
2509 AJ Den Haag
Tel. 070-8888500
Fax 070-8888501
http://www.cbpweb.nl


----------------------