Politie Amsterdam-Amstelland



Vijf vernielzuchtige jongeren gearresteerd / Voorlandpad (15/05/07)

De politie van wijkteam Linnaeusstraat heeft zaterdag 12 mei vijf jongens (16 en 17 jaar) gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid van grootschalige vernielingen in en rond het Voorlandpad. De vernielzucht richtte zich voornamelijk tegen autoâs waarvan de ramen werden ingeslagen, beklad en bekrast en er zelfs een auto compleet te water werd geduwd. Maar ook andere objecten zoals een bouwkeet en diverse soorten bouwmaterialen, moesten er aan geloven. De vijf worden vandaag voorgeleid bij een rechter-commissaris. De schade loopt in de duizenden euroâs.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden drie jongens gearresteerd toen zij werden betrapt bij het vernielen van een auto op het Voorlandpad. De agenten ontdekten de knapen op het moment dat ze een man bij zijn auto terugbrachten die even daarvoor een alcohol blaastest had moeten ondergaan. Toen bleek dat de man niet te veel had gedronken brachten de agenten hem terug naar zijn auto aan het Voorlandpad. Bij de auto aangekomen renden de drie jongens weg en bleek de auto van de man vernield. Omdat er al geruime tijd vernielingen en autokraken werden gepleegd rond het Voorlandpad werden direct meerdere eenheden ter assistentie geroepen. Een politiehond wist één van de verdachten te achterhalen waarna hij kon worden aangehouden. Een uitgebreide zoektocht volgde waarna de twee andere daders in de omgeving werden ontdekt en ook konden worden ingerekend. Een onderzoeksteam van wijkteam Linnaeusstraat wist de identiteit van nog twee vernielers (16 jaar) te achterhalen die ook in de loop van het weekend werden gearresteerd. Alle vijf zijn woonachtig in de Watergraafsmeer. Uit de eerste onderzoeksresultaten en verklaringen blijkt dat het de knapen vooral ging om het vernielen, bekladden en bekrassen van autoâs. In sommige gevallen werden er spullen uit een auto gestolen. De wijkteamrecherche van Bureau Linnaeusstraat verdenkt de jongens van tenminste 15 aangiften terzake vernieling, autoinbraak en openlijke geweldpleging. Ook houdt het team er rekening mee dat er mensen zijn die in de afgelopen twee-tot-drie maanden in de directe omgeving van het Voorlandpad slachtoffer zijn geworden van vernieling maar hier nog geen aangifte van hebben gedaan. Benadeelden kunnen zich melden bij de wijkteamrecherche van Bureau Linnaeusstraat.

Kogel door plafond tijdens tv kijken / Sassenheimstraat (15/05/07)

Maandagavond 14 mei rond halftwaalf kreeg de 36-jarige bewoonster van een woning aan de Sassenheimstraat de schrik van haar leven toen tijdens het tv kijken een kogel door haar plafond werd geschoten. De daders zijn gearresteerd.

De vrouw zat samen met haar ouders tv te kijken toen zij plotseling een keiharde knal hoorde. In het plafond zag zij een gapend gat en op de grond trof zij een kogelpunt aan. De verbouwereerde bewoonster alarmeerde onmiddellijk de politie die in de centrale hal twee verdachte personen aantrof. Eén van de verdachte was in het bezit van een zwart schoudertasje waarin een vuurwapen zat. De andere verdachte had in zijn kleding twee kogelhulzen. Beide mannen, 17 en 29 jaar oud, werden gearresteerd en ingesloten. In de jaszak van de 29-jarige verdachte werd een huissleutel aangetroffen. Naast een gat in de vloer werd in de woning verder niets aangetroffen. De politie onderzoekt de zaak.

Munitie ontdekt tijdens ontruiming woning / Venserpolder (15/05/07)

Maandagmiddag 14 mei 2007 rond kwart voor één is in een woning in Venserpolder munitie en twee vuurwapens aangetroffen. De politie stuitte op dit wapentuig tijdens een ontruiming door een deurwaarder. De bewoner was niet aanwezig. De goederen werden in de box van de woning gevonden. Politie stelde de inbeslaggenomen goederen veilig. De recherche van wijkteam Flierbosdreef stelt een onderzoek in naar de herkomst van het wapentuig.