Amsterdam Airport Schiphol

Published: 11:01 15.05.2007 GMT+2 /Source: Amsterdam Airport Schiphol /AEX: SCHIPAIRP /ISIN:

Innovatieve Security Scan vereenvoudigt controle van passagiers

Schiphol, 15 mei 2007

Vanaf vandaag wordt de Security Scan op Amsterdam Airport Schiphol ingezet bij de security en douanecontrole van passagiers. De Security Scan maakt op basis van weerkaatsing een beeld van de contouren van het lichaam. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zogenoemde millimeter wave technologie. In een oogopslag wordt gezien of een passagier verboden voorwerpen op zijn of haar lichaam draagt.

De introductie van de Security Scan op Schiphol is een initiatief van NCTb (Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding), de Douane en Amsterdam Airport Schiphol.

Security Scan geen Bodyscan
De Security Scan mag niet verward worden met de Bodyscan die door de Koninklijke Marechaussee op de luchthaven bij de zogenaamde 100 % controles wordt gebruikt. De Bodyscan maakt, in tegenstelling tot de Security Scan, gebruik van röntgenstralen die door de huid gaan om ingeslikte goederen te traceren.

Gebruik door Douane en Amsterdam Airport Schiphol
De Douane gebruikt de Security Scan om te beoordelen of er goederen ( bijvoorbeeld drugs, geld of diamanten) gesmokkeld worden in of onder de kleding.

Schiphol zet de Security Scan in bij de controle van vertrekkende passagiers die, conform de wet Beveiliging Burgerluchtvaart, gecontroleerd moeten worden voordat zij het vliegtuig instappen.

Gebruik Security Scan op vrijwillige basis
De Security Scan staat vanaf vandaag bij de H pier en bij een gate van de E pier. De komende maanden worden er 17 Security Scans in de terminal geplaatst. Daarna wordt besloten of de Security Scan op grotere schaal ingezet wordt voor de securitycontroles. Voorlopig mag de passagier kiezen of hij of zij gebruik wil maken van de Security Scan. Wil hij dat niet, dan doorloopt hij de tot nu toe gebruikelijke controle.

Security Scan klantvriendelijker en sneller
De verwachting is dat de passagier de Security Scan als klantvriendelijker ervaart. Het gebruik ervan leidt tot minder fouilleren. Ook is de verwachting dat de persoonscontroles door het gebruik van de Security Scan sneller zullen verlopen .

Geen gevaar voor de gezondheid, privacy gewaarborgd De millimeter wave technologie is ongevaarlijk voor de gezondheid. Er wordt gewerkt met onschadelijke millimeter wave golven die afketsen op de huid. Er is dus geen sprake van straling. Ook de privacy van de passagier wordt goed bewaakt. De Security medewerker (beeldanalist) bekijkt de beelden in een afgesloten ruimte en kan niet zien wie er in de scan staat. Bovendien wordt het hoofd van de passagier onherkenbaar gemaakt.

042-2007/ms

Schiphol Group Corpor te Communic tions & Public Aff irs P.O.Box 7501 111 ZG Schiphol The Netherl nds Tel: +31 (0) 20 601 26 73 F x +31 (0) 20 601 22 53 http://www.schiphol.nl Buiten k ntooruren / fter business hours: Tel +31 (0) 20 601 26 73


Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl