Socialistische Partij

SP en bezorgers lanceren actie 'Red de Postbode'

15-05-2007 * De SP is met bezorgde postbodes een actie begonnen om de invoering van de nieuwe Postwet te stoppen. Het kabinet wil meer marktwerking in de particuliere postbezorging. Duizenden echte banen zullen verdwijnen omdat het werk tegen stukloon wordt aangeboden aan parttimers. Via www.RedDePostbode.nl kan een brandbrief aan het kabinet en de Tweede Kamer worden getekend en een officiële actiezegel worden besteld. Een van de eerste ondertekenaars is Bernard de Vries, voorzitter van de ondernemingsraad van TNT.

Alle bedrijven op het geliberaliseerde deel van de postmarkt hebben stukloonbetaling geïntroduceerd. Dat betekent dat bezorgers onder het minimumuurloon werken en nauwelijks rechten hebben. Het kabinet wil die liberalisering uitbreiden naar de particuliere markt. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen, initiatiefnemer van de actie: "Tienduizenden postbodes met een gezin en huis wacht een onzeker lot als deze Postwet wordt aangenomen. Van echte banen worden bijbanen gemaakt. Daar is ook het publiek niet bij gebaat, want er staat niet tegenover dat postzegels goedkoper worden, alle besparingen worden aangewend voor de concurrentieslag op de zakelijke markt."

Met de nieuwe Postwet introduceert de regering - alweer - meer marktwerking op in de publieke sector, ondanks de slechte ervaringen in onder meer het openbaar vervoer, de taximarkt, de energiesector en de zorg. De vakbeweging wil een pas op de plaats en een brede discussie over marktwerking. De meeste partijen in de Tweede Kamer willen daar echter niet aan tegemoet komen. Gesthuizen: "Men wil in volle vaart doordenderen. De SP vind dat onverantwoord en daarom komen wij samen met werknemers in actie tegen het doorgeslagen marktdenken en de dreigende gedwongen ontslagen. Deze Postwet moet van de baan, er moet zo snel mogelijk bij wet worden geregeld dat er niet geconcurreerd wordt op arbeidsvoorwaarden."

Zie ook:

* Teken ook op RedDePostbode.nl!