European Union



IP/07/668

Brussel, 15 mei 2007

Bundelen van krachten voor groei en werkgelegenheid: Commissie, lidstaten en industrie poolen investeringen in strategische onderzoeksprogramma's

Vandaag is een nieuw tijdperk van financiering van onderzoek en ontwikkeling aangebroken met de aanneming van voorstellen door de Europese Commissie om de eerste Europawijde publiek-private O&O-partnerschappen ooit te lanceren. De Commissie heeft twee Gezamenlijke technologie-initiatieven (JTI's), een inzake ingebedde computersystemen en een inzake innovatieve geneesmiddelen, gepresenteerd. Deze JTI's zullen middelen van de industrie, lidstaten en Commissie poolen in gerichte onderzoeksprogramma's. JTI's stappen af van de traditionele aanpak van publieke financiering van projecten per geval en kiezen voor grootschalige onderzoeksprogramma's die toegespitst zijn op gemeenschappelijke strategische onderzoekstargets. Deze nieuwe aanpak zal kritische massa voor Europees onderzoek en innovatie creëren, de Europese onderzoeksgemeenschap op strategische sleutelgebieden consolideren en de projectfinanciering stroomlijnen om onderzoeksresultaten sneller in gebruik te nemen. De vandaag aangenomen voorstellen creëren het juridische kader voor de instelling van ARTEMIS, het JTI inzake ingebedde computersystemen, en IMI, het Initiatief inzake innovatieve geneesmiddelen.

"Europa heeft een nieuwe aanpak van onderzoek op bepaalde gebieden die beloftevol zijn voor onze concurrentiepositie en welzijn nodig", aldus Europees commissaris voor Wetenschap en Onderzoek, Janez Potocnik. "De voorstellen van vandaag tonen aan dat de Europese Commissie zich ertoe verbonden heeft anders te denken voor zover dit voor Europa nodig is".

"In november van vorig jaar beloofde ik in Helsinki een stoutmoedige nieuwe onderneming om het Europese onderzoek op een hoger plan te brengen", aldus Viviane Reding, Europees commissaris voor Informatiemaatschappij en Media. "Vandaag ben ik trots dat wij deze belofte zijn nagekomen: de Commissie stelt een nieuwe vorm van publiek-privaat partnerschap voor om door de industrie gestelde ambitieuze doelen inzake ingebedde computersystemen na te streven. Het bereiken van deze doelstellingen zal zich gedurende de volgende tien jaar vertalen in meer dan 100 miljard EUR en in verhoogd concurrentievermogen voor onze strategische industrieën zoals de automobielsector, communicatiesector, ruimtevaartsector en de consumentenelektronica en industriële automatisering. Het poolen van publieke en private onderzoeksinvesteringen is van cruciaal belang om in de mondiale race voor groei en werkgelegenheid te blijven."

JTI's zijn gericht op kritieke gebieden waar de bestaande instrumenten niet voor de schaal en snelheid kunnen zorgen die nodig zijn om Europa in de voorhoede te houden van de mondiale concurrentie. Dit zijn gebieden waar nationale, Europese en industriële financiering voor onderzoek belangrijke toegevoegde waarde kan voorbrengen met name door het creëren van prikkels voor verhoogde bestedingen voor privaat onderzoek en ontwikkeling.

Het eerste JTI, ARTEMIS, heeft betrekking op de onzichtbare computers (ingebedde systemen) waarop vandaag alle machines lopen gaande van auto's, vliegtuigen en telefoons over energienetwerken en fabrieken tot wasmachines en televisies. Voorspeld wordt dat er in 2010 meer dan 16 miljard ingebedde apparaten en in 2020 meer dan 40 miljard apparaten wereldwijd zullen zijn. In 2010 zullen deze onzichtbare chips 30-40% van de waarde van nieuwe producten vertegenwoordigen in de consumentenelektronica (41%), telecommunicatie (37%), auto's (36%) en gezondheidsapparatuur (33%). Het onderzoeksbudget van ARTEMIS zal 2,7 miljard EUR bedragen in zeven jaar. Ongeveer 60% van het budget van dit door de industrie geleide initiatief zal naar verwachting afkomstig zijn van de industrie, 410 miljoen EUR van de Commissie en 800 miljoen EUR van programma's van de lidstaten.

Het tweede JTI, het Initiatief inzake innovatieve geneesmiddelen, zal de ontwikkeling ondersteunen van nieuwe kennis, tools en methoden zodat betere en veiligere geneesmiddelen sneller beschikbaar komen. Het programma zal beschikken over 2 miljard EUR om in zeven jaar te investeren. De communautaire bijdrage van 1 miljard EUR gaat volledig naar kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's) en universiteiten voor onderzoek dat door de farmasector kan worden gebruikt. Grote bedrijven zullen eenzelfde bedrag op tafel leggen en deze KMO's en universiteiten laten deelnemen. Het IMI zal zodoende bijdragen tot het opvoeren van de private investeringen in O&O, het verbeteren van de kennisoverdracht tussen universiteiten en de zakenwereld en het betrekken van kleine bedrijven bij het Europese onderzoek.

Hoewel JTI's in substantiële mate met publieke middelen worden gefinancierd, zijn deze nieuwe onderzoeksinitiatieven opgezet om zo snel, flexibel en licht mogelijk te zijn. De overheadkosten zullen laag zijn (tussen 1,5 en 4% van het totale budget). De initiatieven worden uitgevoerd via gemeenschappelijke ondernemingen die op grond van het Gemeenschapsrecht bij verordeningen van de Raad worden opgericht.

De Commissievoorstellen voor elk JTI zullen aan de Raad Concurrentievermogen van 21-22 mei worden voorgelegd, en gehoopt wordt dat de verordeningen tijdens het Portugese voorzitterschap kunnen worden aangenomen zodat beide JTI's begin 2008 operationeel zijn. Verdere initiatieven inzake nano-elektronica, schone luchten en waterstof- en brandstofcellen zullen naar verwachting volgen.

I.v.m. JTI's in het algemeen, zie MEMO/07/191

I.v.m. ARTEMIS, zie de speciale persmap op:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm ?item_id=3413

I.v.m. IMI, zie MEMO/07/190